Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do romistiky II (KSV / ROM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ROM2 - Úvod do romistiky II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní údaje o Romech ve světě.Základní údaje o Romech v ČR a SR - etnosociální, jazykové a demografické charakteristiky.Počátky romistiky v Čechách, na Moravě a na Slovensku.Současný stav romistiky u nás a na Slovensku, badatelské instituce a jednotlivci.Čeští a moravští, slovenští, maďarští a olašští Romové.Marginalizace a soc. exkluze.Otázky identity a etnoemancipace.Romská kultura. Romové a literatura, výtvarné umění, ...

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování schopen pohovořit, případně i diskutovat na základní romistická témata, dokáže upozornit na publikace a studie realizované v dané oblasti. Zvýší se jeho kompetence pro případný terénní výzkum v romských komunitách - zvláště o etický přístup při vědeckém výzkumu v sociálně vyloučených komunitách.

Literatura

Bulletin Muzea romské kultury. Brno 1992-2003. HORVÁTHOVÁ, E. Cigáni na Slovensku. Bratislava : SAV, 1963. AB HORTIS, A. S. Cigáni v Uhorsku. Bratislava: Štúdio, 1995. DANIEL, B. Dějiny Romů. Olomouc: Univerzita Palackého, 1994. MANUŠ, E. Jdeme dlouhou cestou. Praha: Arbor vitae, 1998. HORVÁTHOVÁ, J. Kapitoly z dějin Romů. Praha: Člověk v tísni, 2002. LACKOVÁ, E. Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou. Praha: Triáda, 1997. Romano džaniben, časopis romistických studií. Praha 1993 - 2005. NAVRÁTIL, P. a kol. Romové v čes. společnosti. Praha: Portál, 2003. kol. Romové v České republice (1945-1998). Sešity pro soc. politiku. Praha: Socioklub, 1999. NEČAS, C. Romové v ČR včera a dnes. Olomouc: Univerzita Palackého, 1997. LIÉGEOIS, J. P. Rómovia, Cigáni, kočovníci. Rada Európy, 1995. JAKOUBEK, M., PODUŠKA, O. Romské osady v kulturologické perspektivě. Brno: Doplněk, 2003.

Požadavky

Znalosti požadované u zkoušky budou prověřeny závěrečným písemným testem a následným ústním pohovorem.

Garant

Mgr. Zbyněk Andrš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zbyněk Andrš, Ph.D.