Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální ekologie a udržitelný rozvoj (KSV / SEUR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SEUR - Sociální ekologie a udržitelný rozvoj, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální ekologie - pojem, metody, předmět.Vztah člověka a prostředí, prostor a sídlo.Základní filosofické pohledy na vztah člověka k přírodě (antropocentrismus, biocentrismus).Sociální prostor a jeho struktura.Sociálně ekologické aspekty využívání území v minulosti dnes.Moderní společnost jako sociálně-ekologický systém.Město, jeho funkce a vývoj, ekologie města.Urbanizační procesy a jejich důsledky.Město, venkov, vesnice - základní rozdíly a způsob života.Ekologická krize - pojem krize a její sociální aspekty, nejdůležitější globální problémy.Politické ideologie a ekologická krize.Udržitelný rozvoj - pojem, nástroje, ekonomický přístup a sociální přístup, kritika pojmu.Strategie udržitelného rozvoje - vznik, charakteristika, politické rozhodování a jeho rizika.Udržitelný rozvoj v kontextu ČR.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni analyzovat vztahy mezi sociálními a přírodními procesy, identifikovat zhákladní systémové problémy tohoto vztahu na konkrétních příkjladech a navrhovat konkrétní a řešení pro zlepšení vztahu člověka a přírody v daných lokalitách.

Literatura

CÍLEK, V. Krajiny vnitřní a vnější. Praha: Dokořán, 2005. MEZŘICKÝ, V. (ed.). Enviromentální politika a udržitelný rozvoj. Praha: Portál, 2005. LIBROVÁ, H. Pestří a zelení. Kapitoly o dobrovolné skromnosti. Brno: Doplněk, 1994. JONAS, H. Princip odpovědnosti. Praha : Oikúmené, 1997. KELLER, J. Sociologie a ekologie. Praha: Slon, 1997. MOZGA, J., VÍTEK, M. Společenské aspekty rizik. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005. KELLER, J. Šok z ekologie. Praha: Československý spisovatel, 1996.

Požadavky

Písemná zkouška a aktivita na semináři.

Garant

Mgr. Michal Trousil, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Trousil, Ph.D.