Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie managementu (KSV / SOMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SOMA - Sociologie managementu, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy teorie managementu.Podstata, smysl, cíle a základní funkce managementu.Historický vývoj teorie managementu.Vnější prostředí: ekonomické, politické, sociální, právní, technické, přírodní.Sociální odpovědnost manažerů, etika a management.Psychologické a sociologické aspekty managementu.Osobnost a chování člověka: způsobilost, postoje, hodnoty, motivace,učení.Charakteristika pracovní skupiny, vývojové fáze, struktura, konflikty.Osobnost, pozice a role manažera, struktura manažerských způsobilostí.Vedení lidí v pracovním procesu komunikace, delegování..Moc, autorita a konflikt v organizaci.Podniková (firemní) kultura, její elementy a typy, změny.

Získané způsobilosti

Studenti pochopí vnější a vnitřní aktivity firmy ve vztahu k efektivnímu konkurenčnímu chování, aplikaci sociologických poznatků a technik v praktické firemní činnosti. Porozumí současným hlavním směrům ve vývoji managementu, jehom metodám a technikám, včetně faktorů úspěchu

Literatura

BROOOKS, I. Firemní kultura. Jedinci, skupiny, organizace a jejich chování. Brno:Computer Press, 2003. BĚLOHLÁVĚK, F. Organizační chování. Praha, 1996. TYSON, S. Organizační chování. Praha, 1997. BEDRNOVÁ, E., NOVÝ, I. Psychologie a sociologie řízení. Praha, 1998. KOONTZ, H., WEINRICH, H. Management. Praha: Victoria Publishing, 1993. VEBER, J. Management:základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2000. DI KAMP. Manažer 21.století. Praha:Grada, 2000. PLAMÍNEK, J. Teorie vitality. Cesta od managementu k leadershipu. Praha: Grada Praha, 2005. PITRA, Z. Úvod do managementu. Hradec Králové: Gaudeamus, 1992.

Požadavky

Přístupovou podmínkou je uznané zpracování referátu o vybrané odborné publikaci a jeho prezentace na semináři. Zkouška ze semestrálního programu bude vykonána formou individuálního písemného testu v rozsahu 30 otázek a mezní mírou úspěšnosti 75%. Ti, co neuspějí v testu, budou vyzkoušeni ústně ve vypsaných termínech.

Garant

PhDr. Jaroslav PaulovičMgr. Lucie Vítková

Vyučující

PhDr. Jaroslav Paulovič