Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie politiky (KSV / SOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SOP - Sociologie politiky, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy sociologie politiky.Vymezení předmětu sociologie Politiky a jejího místa v sociologii.Vztah sociologie politiky k politologii a historii.Pluralistická teorie státu.Demokratické vlády.Totalitaristické vlády (fašismus, stalinismus, nacismus).Klasický pojem demokracie.Liberalní demokracie.Součastné modely demokracie.Politické strany a jejích role v moderních společností.Moc, autorita a byrokracie.

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu ziskají dovednost orientovat se v teoriích demokracie, v jejím historickém vývoji a s teoriemi mezinárodních vztahů

Literatura

Weber, Max. Autorita, etika a společnost. Pohled sociologa do dějin. Praha: Mladá Fronta, 1997. Aron, Raymond. Demokracie a totalitarismus. Brno: Atlantis, 1993. Mills, Charles Wright. Mocenská elita. Praha: Orbis, 1966. Ján Sopóci. Sociológia politiky. Bratislava: Univerzita Komenského, 2002. Novák, Miroslav. Systém politických stran. Úvod do jejich srovnávacího studia. Praha: Slon, 1997. Fiala, Peter - Strmiska, Maxmilián. Teorie Politických Stran. Brno: Barrister a principal, 1998. Berg-Schlosser, Dirk - Stammen, Theo. Úvod do politické vědy. ISE, Praha, 2000. cabada, Ladislav - Kubát, Michal a kol. Úvod do studia politické vědy. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2007.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: zápočtový test z témat probíraných na přednáškách.

Garant

PhDr. Michal Tošner, Ph.D.