Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální stát (KSV / SOST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SOST - Sociální stát, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální stát - základní vymezení, cíle a příčiny vzniku.Sociální stát a sociální politika - občan, trh a úloha veřejného sektoru.Sociální práva a sociální občanství jako východiska sociálního státu.Základní principy fungování sociálního státu - princip solidarity, sociálního konsensu, sociální spravedlnosti, subsidiarity a participace.Vývojové etapy sociálního státu.Sociální stát jako odraz sociální etiky - liberalismus a socialismus.Sociální stát jako odraz sociální etiky - komunismus a sociální nauka církve.Základní aktivity sociálního státu.Základní modely sociálního státu - kontinentální model a skandinávský modelZákladní modely sociálního státu - reziduální model a rudimentární modelProblémy sociálního státu a jejich příčiny - demografické problémy a ekonomická globalizace.Pokusy o evropský sociální stát a evropská sociální politika.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni zejména porozumět současným diskusím o reformě sociálního státu v kontextu sociálních věd a teoreticky zakotvit pozice různých názorů na fungování sociálního státu.

Literatura

KELLER, J. Soumrak sociálního státu. null. Praha: Slon, 2005. ISBN null.POTŮČEK, M. Nejen trh. Praha: Slon, 1997. POTŮČEK, M. Sociální politika. Praha: Slon, 1995. VEČEŘA, M. Sociální stát. Praha: Slon, 1994. MUSIL, L. (ed.). Vývoj sociálního státu v Evropě. Brno: Doplněk, 1996.

Požadavky

Dostatečný počet bodů ze závěrečného testu z témat probíraných na přednáškách.

Garant

Mgr. Michal Trousil, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Hloušek, Ph.D.