Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa a územně správní celky (KSV / SVUSC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SVUSC - Veřejná správa a územně správní celky, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Veřejná správa, samospráva, státní správa.Územně správní celky, kraje, obce, NUTS.Historický exkurz: vznik měst a městské autonomie, josefínská reforma městské správy, obecní zřízení po roce 1918, správa obcí za okupace, národní výbory.Současná územní samospráva v ČR. Působnost obcí a krajů.Regionální politika a rozvoj venkova. Mikroregiony a MAS.Financování veřejné správy a veřejného sektoru.Systém vzdělávání zaměstnanců a úředníků veřejné správy.Strategické plánování obce, územní plánování.Komunitní plánování jako metoda plánování veřejných služeb.Lokální agenda 21 jako metoda zapojování občanů do rozhodovacích procesů.Modernizace veřejné správy (eGovernment, "Učící se společnost", Zelená města apod.)Obecní úřad, městský úřad, magistrát. Odbory a agendy.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v aktuální problematice řešené správou územně správních celků a seznámí se podrobně s chodem a strukturou konkrétního úřadu veřejné správy.

Literatura

CHABURSKÝ M. Veřejná správa. Správa měst a obcí. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2004. BRŮNA M. A KOL. Veřejná správa v České republice. Praha: MV ČR, 2005. Zákon č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení). " On-line katalogy knihoven. HORSKÁ, P. - MAUR, E. - MUSIL, J. Zrod velkoměsta: urbanizace českých zení a Evropa , Praha: Paseka, 2002. Časopisy Moderní obec, Veřejná správa, Demografie, Statistika. REITSCHMIEDOVÁ, A. Metodika pro místní Agendy 21. Praha: Český ekologický ústav, 2003. KOL. AUT. Průvodce procesem komunitního plánování sociálních služeb. Praha: Ministerstvo práce a sociálních věcí, 2004. ADAMČÍK, S. Regionální politika a management regionů, obcí a měst. Ostrava : Vysoká škola báňská, Technická univerzita, 2000. WOKOUN, R. Regionální rozvoj : východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování. Praha : Linde, 2008. Igor TOMEŠ A KOL. Sociální správa. Praha, 2002. MUSIL, J. Sociologie soudobého města , Praha: Svoboda, 1967. BERMAN, N. Strategické plánování lokálního rozvoje , Praha: Barents Group, 1994. KOL. AUT. Venkovské sídlo a krajina v územním plánování. Praha : Společnost pro územní plánování, urbanismus a životní prostředí, 1999-2000.

Požadavky

Aktivita na semináři, 50% docházka, zpracování reportáže z návštěvy vybraného úřadu, zápočtový test.

Garant

Ing. Martina Zelenková