Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teritorialni studia: Subsaharska Afrika (KSV / TEAF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / TEAF - Teritorialni studia: Subsaharska Afrika, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předkoloniální období jako dynamická skutečnost plná protikladů. Mýtus o afrických říších a bohatství, mýtus o temném kontinentu. Rozrůzněnost a konflikty mezi centralizovanými útvary i necentralizovanými skupinami. Odpor a kolaborace vůči koloniálnímu výboji.Přímá a nepřímá vláda v koloniích. Systémy vládnutí (britský, francouzský, belgický, portugalský a italský). Koloniální situace (Balandier).Africké náčelnictví: přežitek nebo skutečnost, se kterou je nutno počítat?Průmysl a pracovní migrace jako důsledek ekonomického pronikání do kolonií.Koloniální města: kontinuita etnické fragmentace, ale i nové sociální struktury. Vztahy mezi Afričany a Evropany.Africký nacionalismus a hnutí za získání politické nezávislosti.Nezávislý stát: africká reakce na vnucené politické modely (neopatrimonialismus, klientelismus, násilí).Demokracie a diktatura v Africe. Problém vlády jedné strany, populismus, korporatismus. Srovnání s postkomunistickou Evropou a postsovětskou Eurasií.Africká postkoloniální urbanizace: svazky s venkovem, role příbuzenství, shantytowns.Africký venkov. Přetváření tradice. Role náboženství v afrických společnostech.Tribalismus a moderní stát. Hledání kompromisu vládnutí. Neokolonialismus.Současná africká krize (HIV/AIDS, chudoba, genocida, etnocida,válečné konflikty) a východiska z ní.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování tohoto předmětu bude student schopen lépe porozumět sociokulturním, politickým a ekonomickým problémům soudobé subsaharské Afriky.

Literatura

CHABAL, P. a DALOZ, J.- P. Africa Works. London: International African Institute in association with James Currey. Oxford, 1999. KROPÁČEK, L. a SKALNÍK, P. (eds.). Africa 2000. Forty Years of African Studies in Prague. Prague: Set out, 2001. MACHALÍK, T. a ZÁHOŘÍK, J. (eds.). Africa 2006. Ústní n.Labem: Dryada, 2006. ONDERKA, P. (ed.). Afrika: dvojznačné jaro 1994. Praha: SPA, 2004. HORÁKOVÁ, H. Národ, kultura a etnicita v postapartheidní Jižní Africe. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. SKALNÍK, P. (ed.). Politická kultura: antropologie, sociologie, politologie. Praha: Set out, 2004. BAYART, J.F., ELLIS, S., HIBOU, B. The Criminalization of the State in Africa. Oxford: OUP, 1999.

Požadavky

Aktivní účast na výuce. Zakončení kurzu: zkouška. Forma: písemný test, případně navíc ústní pohovorPřítomnost na přednáškách a soustavné studium předepsaných textů.

Garant

doc. PaedDr. Hana Horáková, Ph.D.