Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a dějiny antropologie (KSV / TEDA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / TEDA - Teorie a dějiny antropologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmoderní antropologické myšlení a mýtus ušlechtilého divocha2. Formování moderní antropologie3. Zakladatelé moderní kulturní a sociální antropologie4. Americká kulturní antropologie před 2. světovou válkou5. Vznik sociologie, francouzská sociologická škola a etnologie6. Poválečná antropologie britská a americká, manchesterská škola, teorie etnicity, neoevolucionismus, kulturní ekologie aj.7. Strukturalismus v antropologii; sémiotika8. Nová etnografie; kognitivní antropologie; symbolismus; strukturální marxismus; politická ekonomie9. Literární obrat v antropologii; post-koloniální diskurz; reflexivní etnografie; post-moderní antropologie10. teorie jednání; poststrukturalismus; konstruktivismus11. kritická antropologie; modernita, komplexita a globalizace12. Současná antropologie a rekapitulace

Získané způsobilosti

Získané informace umožní studentům přehled v terminologii, historii a teorii antropologie a na základě získaných dovedností je budou schopni uvést do historického kontextu a přiřadit k jednotlivým osobnostem. Dokáží popsat vývoj antropologického myšlení, vyjmenovat hlavní principy, modely, školy, představitele a klíčová díla oboru. Naučí se číst antropologické texty v češtině a práci s nimi. Získají nezbytné vědomosti a dovednosti pro další studium v oboru. Naučí se orientovat v historicko-teoretickém vývoji oboru a porozumět jemu.

Požadavky

Atestace se skládá ze zápočtu a zkoušky, přičemž zápočet je podmínkou připuštění ke zkoušce. Zápočet je udělen za splnění všech požadavků v rámci semináře TEDA, zkouška pak na základě splněných požadavků samotné přednášky a prokázaných znalostí a dovedností ze semináře i přednášky.Přednáška:1. Účast na přednáškách není vyžadována, ale maximálně doporučována!2. K tématům přednášky je nutné se průběžně připravovat (nastudování příslušné literatury).3. Znalosti a dovednosti jsou testovány písemnou závěrečnou zkouškou, která obsahuje znalosti a dovednosti z přednášek i semináře. 4. V půlce semestru mohou být znalosti ověřeny průběžným testem, který se započítává do celkového hodnocení.5. Závěrečná zkouška je písemná a klasifikována následně: 100-93 b. 1; 92-85 b. 1-; 84-80 b. 2; 79-75 b. 2-; 74-70 b. 3; 69 a méně = 4 (úprava jednotlivých bodových rozmezí vymezena!). Do bodového hodnocení je zahrnut i průběžný test.Povinná literatura:Soukup, Václav: Dějiny antropologie. Praha 2004, 670 s. (vybrané části, aktualizováno v průběhu semestru)Četba: celkem cca 350 s.Seminář:1. Podmínkou připuštění ke zkoušce je splnění podmínek semináře a získání zápočtu.2. Seminář vyžaduje aktivní účast na hodině. Aktivitu studentů hodnotí vedoucí semináře v průběhu hodiny.3. Podmínkou aktivní účasti je fyzická účast na hodině, kdy jsou povolené max. 3 absence.4. Při vyšším počtu absencí musí student vypracovat za každou hodinu, na které chyběl, text na probíranou literaturu v celkové délce alespoň 3 normostran. Téma je zadáno vedoucím semináře. Uznání odevzdané práce není automatické a mohou být vyžadovány úpravy či kompletní přepracování/nové vypracování úkolu. Nejzazší termín odevzdání práce stanovuje vedoucí semináře.5. Student musí splnit minimálně 70% aktivní účast (tj. nejen fyzickou), přičemž tato hranice se počítá z celkového počtu seminářů v daném semestru (nikoliv z počtu seminářů s fyzickou účastí).Četba: celkem cca 450 s.

Garant

PhDr. Adam Horálek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Adam Horálek, Ph.D.