Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie etnicity (KSV / TEET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / TEET - Teorie etnicity, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počátky etnicity, nacionalismu a národních hnutí2. Etnikum, národnost, národ, rasa, státní a další identity.3. Úvod do teorií etnicity a obecná klasifikace přístupů4. Primordialismus5. Etnicismus6. Modernistické přístupy k etnicitě a nacionalismu7. Kritická analýza jednotlivých přístupů8. Multikulturalismus, melting pot, stereotypy, národní státy9. Etnicita jako identita i politický konstrukt; etnické menšiny a většiny; etnika a národy10. Etnicita jako sekundární identita, aktivita a objektivita etnicity11. Regionální rozdíly v etnicitě, teorie nacionalismů a jejich klasifikace12. Gellnerovský diskurz o etnicitě

Získané způsobilosti

Student se naučí kritickému přístupu k etnickým tématům a bude se orientovat v jednotlivých akademických i laických přístupech k etnicitě. Naučí se perspektivnímu chápání a regionálním odlišnostem fenoménu.

Literatura

SALNER, P. Ethnic polarization under conditions of an ethnically homogenous town. Czech Sociological Review 9(2). CONVERSI, D. Conceptualizing nationalism. An introduction to Walker Connor´s work. In Connor: Ethnonationalism, s. 1-23. GELLNER, E. Encounters with Nationalism. Oxford: Blackwell. GURR, T.R., HARFF, B. Ethnic Conflict in World Politics. Boulder: Westview Press. ELCHINOVA, M. Ethnic discourse and group presentation in modern Bulgarian society. Development and Society 30(1), 2001. SHARP, J. Ethnic group and nation: the apartheid vision in South Africa. In Boonzaier and Sharp, 1988. nullFENTON, S. Ethnicity. Cambridge: Polity, 2003. ERIKSEN, T. Ethnicity and Nationalism. Anthropological Perspectives. London: Pluto, 1993. CONNOR, W. Ethnonationalism.The Quest for Understanding. Princeton: PUP, 1994. GELLNER, E. Nacionalismus. Brno: CDK, 2003. BARŠA, P., STRMISKA, M. Národní stát a etnický konflikt. Brno: CDK, 1999. GELLNER, E. Národy a nacionalismus. Praha: Hříbal (2.vyd.), 1993. HÁLFDANARSON, G.,ISAACS, A.K. (eds). Nations and Nationalities in Historical Perspectives. Pisa: Edizioni Plus, 2001. HROCH, M. Pohledy na nacionalismus. Praha: SLON, 2003. JENKINS, R. Rethinking Ethnicity. Arguments and Explorations. London: Sage, 1997. WICKER, H. R. (ed.). Rethinking Nationalism and Ethnicity. The Struggle for Meaning and Order in Europe. Oxford: Berg, 1997. SKALNÍK, P. Tribe as colonial category. In Boonzaier and Sharp (eds): South African Keywords. Cape Town: David Philip, 1988. SKALNÍK, P. Union soviétique-Afrique du Sud: les ´théories´ de l´etnos.(též anglická verze). Cahiers d Etudes Africaines, 1988. HROCH, M. V národním zájmu. Praha, 1999.

Požadavky

Studium literatury se automaticky předpokládá. Účast na semináři je povinná a bude sledována.V průběhu semestru student provede samostatně detailní rozhovory s nejméně třemi občany ve svém okolí na téma české etnické a národní identity v současnosti. Bližší informace k zadané práci na STAGu - materiály.Vypracuje esej o maximální délce 10 normostran (nejméně 2000 slov), v níž se dotkne teoretických otázek probíraných v průběhu kursu a obsažených v literatuře. Termín odevzdání 21.11., pozdní odevzdání = mínus 10%). Tato esej (vedle splnění požadavků ze semináře) bude hodnocena maximálně 50% a bez ní, i po splnění požadavků ze semináře, nebude žádný posluchač připuštěn k ústní zkoušce (max. 50 % výsledné známky).

Garant

PhDr. Adam Horálek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Adam Horálek, Ph.D.