Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie etnicity (KSV / TEETH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / TEETH - Teorie etnicity, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Termín etnicita a jeho různá užívání. Primordialismus versus konstrukcionismus. Etnicita, rasa a národ. Etnicita a třída, od kmene k etnické skupině a státu.Etnická klasifikace. My a oni. Tavící kelímek jako nepravdivá metafora. Etnické stereotypy. Pluralistické mýty.Kategorizace a moc. Ideologie identifikace.Většiny a menšiny. Co jsou Češi a co jsou Romové?Kultura jako zdroj etnicity.Násilí, jazyk a politika. Etnické konflikty.Národy a nacionalismus. Dílo Arnošta Gellnera o nacionalismu.Mají národy pupky? Co bylo dříve, nacionalismus nebo národy?Budoucnost etnicity, budoucnost národů, národních států a nadnárodních celků.

Získané způsobilosti

Student se naučí rozpoznávat etnické jevy a hodnotit je v rámci celostního přístupu, charakteristického pro sociální antropologii.

Literatura

SALNER, P. Ethnic polarization under conditions of an ethnically homogenous town. Czech Sociological Review 9(2). CONVERSI, D. Conceptualizing nationalism. An introduction to Walker Connor´s work. In Connor: Ethnonationalism, s. 1-23. GELLNER, E. Encounters with Nationalism. Oxford: Blackwell. GURR, T.R., HARFF, B. Ethnic Conflict in World Politics. Boulder: Westview Press. ELCHINOVA, M. Ethnic discourse and group presentation in modern Bulgarian society. Development and Society 30(1), 2001. SHARP, J. Ethnic group and nation: the apartheid vision in South Africa. In Boonzaier and Sharp, 1988. nullFENTON, S. Ethnicity. Cambridge: Polity, 2003. ERIKSEN, T. Ethnicity and Nationalism. Anthropological Perspectives. London: Pluto, 1993. CONNOR, W. Ethnonationalism.The Quest for Understanding. Princeton: PUP, 1994. GELLNER, E. Nacionalismus. Brno: CDK, 2003. BARŠA, P., STRMISKA, M. Národní stát a etnický konflikt. Brno: CDK, 1999. GELLNER, E. Národy a nacionalismus. Praha: Hříbal (2.vyd.), 1993. HÁLFDANARSON, G.,ISAACS, A.K. (eds). Nations and Nationalities in Historical Perspectives. Pisa: Edizioni Plus, 2001. HROCH, M. Pohledy na nacionalismus. Praha: SLON, 2003. JENKINS, R. Rethinking Ethnicity. Arguments and Explorations. London: Sage, 1997. WICKER, H. R. (ed.). Rethinking Nationalism and Ethnicity. The Struggle for Meaning and Order in Europe. Oxford: Berg, 1997. SKALNÍK, P. Tribe as colonial category. In Boonzaier and Sharp (eds): South African Keywords. Cape Town: David Philip, 1988. SKALNÍK, P. Union soviétique-Afrique du Sud: les ´théories´ de l´etnos.(též anglická verze). Cahiers d Etudes Africaines, 1988. HROCH, M. V národním zájmu. Praha, 1999.

Požadavky

Studium literatury se automaticky předpokládá. Účast na semináři je povinná a bude sledována.V průběhu semestru student provede samostatně detailní rozhovory s nejméně třemi občany ve svém okolí na téma české etnické a národní identity v současnosti. Bližší informace k zadané práci na STAGu - materiály.Vypracuje esej o maximální délce 10 normostran (nejméně 2000 slov), v níž se dotkne teoretických otázek probíraných v průběhu kursu a obsažených v literatuře. Termín odevzdání 21.11., pozdní odevzdání = mínus 10%). Tato esej (vedle splnění požadavků ze semináře) bude hodnocena maximálně 50% a bez ní, i po splnění požadavků ze semináře, nebude žádný posluchač připuštěn k ústní zkoušce (max. 50 % výsledné známky).

Garant

PhDr. Adam Horálek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Adam Horálek, Ph.D.