Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět My a ti druzí: teorie skupinové identity (KSV / TEJI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / TEJI - My a ti druzí: teorie skupinové identity, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní pozornost bude v průběhu semestru kladena na otázku skupinových identit v kontextu vymezování se vůči těm "jiným", "druhým" a "cizím". Fenomén sociální identity bude tedy reflektován především prostřednictvím analýzy vztahu příslušníků dané skupiny vůči těm, kteří se od nich nějakým způsobem odlišují - tedy vůči "cizincům". Fenomén cizince však nebude vymezován pouze v kontextu etnicity, ale zmíněna budou i další hlediska potenciální odlišnosti (sociální status, zdravotní stav, lokalita původu atd.).Struktura předmětu- Fenomén cizince: základní vymezení- Přístupy k pojmu cizinec v sociálních vědách x v lidových modelech sociálních interakcí- My a ti druzí: význam skupinové identity- Zdroje a projevy skupinové identity- Význam "cizího" pro identitu skupiny- Proces stigmatizace (postoje, stereotypy, předsudky, diskriminace, stigmatizace)

Získané způsobilosti

Student bude schopen konstruktivně reflektovat problematiku vztahu jinakosti a skupinové identity.

Literatura

ERIKSEN, Thomas Hylland. Antropologie multikulturních společností. Rozumět identitě. Praha, 2007. HOLÝ, Ladislav. Malý český člověk a skvělý český národ : národní identita a postkomunistická transformace společnosti. Praha, 2001. ALLPORT, Gordon W. O povaze předsudků. Praha, 2004. GIRTLER, Roland. Okrajové sociální kultury. Brno, 2001. SIMMEL, Georg. Peníze v moderní kultuře a jiné eseje. Praha, 1997. SARTORI, Giovanni. Pluralismus, multikulturalismus a přistěhovalci : Esej o multietnické společnosti. Praha, 2005. BERGER, Peter Ludwig, LUCKMANN, Thomas. Sociální konstrukce reality. Brno, 1999. GIDDENS, Anthony. Sociologie. Praha, 2001. BĚLOHRADSKÝ, Václav. Společnost nevolnosti : Eseje z pozdější doby. Praha, 2007. GOFFMAN, Erving. Stigma : poznámky k problému zvládání narušené identity. Praha, 2003. BAUMAN, Zygmunt. Tekutá modernita. Praha, 2002.

Požadavky

V průběhu semestru student vypracuje dvě anotace z tématicky zaměřených publikací.Docházka na seminář je povinná - nepřítomnost omluvena maximálně třikrát. V případě nesplnění tohoto požadavku bude student vypracovávat další písemnou práci.Student bude průběžně studovat doporučené materiály.

Garant

Mgr. Tomáš Retka

Vyučující

Mgr. Tomáš Retka