Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie v sociální antropologii (KSV / TESAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / TESAS - Teorie v sociální antropologii, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) TESAS -Teorie v sociální antropologii1. Epistemologický obrat v sociální/kulturní antropologii v 60. letech 20. století, kritika "tradiční" sociální a kulturní antropologie.2. Interakcionismus, goffmanovský přístup k sociokulturním jevům, jeho následovníci a kritici. Kritika binarismu.3. Od struktury k procesu: antropologie praxe. Pierre Bourdieu, Sherry Ortner.4. Epistemologický obrat v sociální/kulturní antropologii v 80. letech 20. století, postmoderní antropologie, její principy, charakteristika, kritika.5. Koncept kultury: historický kontext vzniku tohoto konceptu, kritika konceptu kultury a jeho obhajoba (Writing against/for culture).6. Kulturní relativismus: historický kontext vzniku tohoto konceptu, argumenty pro kulturní relativismus, kritika kulturního relativismu.7. Kultura a politika: kultura jako kolektivní identita; politizace kultury; nové akademické obory založené na kultuře jako politice (kulturální studia, postkoloniální, subalterní, postrozvojová studia).8. Kultura jako věda versus kultura jako text; nejvýznamnější školy a jejich představitelé; epistemologické a metodologické důsledky obou pojetí na zkoumání sociální reality.9. Od kolonialismu k diskurzu rozvoje: role antropologie za kolonialismu; vznik a vývoj diskurzu rozvoje; kritika diskurzu rozvoje; postkoloniální studia a kolonizace mysli.10. Vzájemná interakce společnosti a kultury skrze média a mediální realitu. Společnost a její přetváření v době rostoucího vlivu kulturního průmyslu a masových médií (Frankfurtská škola, Adorno, Habermas, Kracauer, Gellner, Bourdieu, Virilio, Baudrillard)

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Literatura

COPANS, J. Základy antropologie a etnologie , Praha 2001.

Požadavky

Státní závěrečná zkouška magisterského oboru sociální antropologie se skládá z obhajoby diplomové práce a z ústní zkoušky.1. Obhajoba diplomové práce Obhajoba trvá přibližně 30 minut a koná se před komisí za přítomnosti vedoucího práce a oponenta. Spočívá v přečtení posudku práce a vlastní obhajoby, při které student zodpovídá otázky a připomínky vedoucího práce, oponenta a komise. Posudky diplomové práce student obdrží nejpozději týden před obhajobou (viz studijní řád UPa). Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o známce, kterou mu za diplomovou práci uděluje. 2. Ústní zkouškaPři ústní zkoušce student prokazuje znalosti ze tří tematických bloků: teorie antropologie, etnicity a nacionalismu, metodologie a aplikace antropologie. Při přihlašování se ke státní závěrečné zkoušce si student závazně vybírá jeden z kulturních areálů, který absolvoval v rámci studia sociální antropologie a z nějž bude zkoušen. Přibližná doba ústní zkoušky je jedna hodina. Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o hodnocení za jednotlivé okruhy otázek.