Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie etnicity (KSV / TETNI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / TETNI - Teorie etnicity, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Identita. Charakteristika identity. My versus oni. Stereotypy. Předsudky.2. Etnicita a teorie etnicity. Definice etnicity, termín etnicita a jeho různá užívání. Kategorie etnika v historickém kontextu. Teorie etnicity (koncept etnických hranic, instrumentalismus, etnická indiference). Atributy etnické identity a územní příslušnosti.3. Dílo F. Bartha o etnicitě.4. Vztah jazyka a etnicity.5. Vztah náboženství a etnicity.6. Vztah státu a národa. Občanské a etnické pojetí národa. Národy bez státu (Kurdové, Palestinci, Sikhové, Tamilci aj.).7. Vznik nacionalismu. Historické, společenské a politické okolnosti vzniku nacionalismu. Národní hnutí Evropy 19. století a počátku 20. století.8. Přístupy ke studiu nacionalismu. Primordialistický přístup, modernismus, konstruktivismus, situacionismus.9. Dílo Arnošta Gellnera o nacionalismu.10. Dílo B. Andersona o nacionalismu.11. Etnické konflikty současnosti. Charakteristika. Příčiny. Politika a etnicita.12. Genocida a etnocida. Charakteristika. Příklady.13. Soudobá etnorevitalizační hnutí. Historický, společenský a politický kontext vzniku soudobých etnorevitalizačních hnutí. Etnopolitika.14. Koncept "tradice". Kolektivní paměť. M. Halbwachs, P. Nora a Les lieux de memoir, biografická metoda.15. Etnické procesy. Migrace, segregace, integrace, asimilace, kulturní pluralismus. Charakteristika a příklady.16. Multikulturalismus Historický kontext vzniku multikulturalismu. Komunitarismus a liberalismus. Pluralistický, liberální a kritický multikulturalismus.17. Sociální stratifikace a nerovnost. Vertikální a horizontální sociální diferenciace, rovnostářské a stratifikované společnosti, segmentarismus, sociální a ekonomický kapitál, habitus, kasty, stavy, třídy, vrstvy.18. Problematika lidských práv z antropologického hlediska. Historický kontext vzniku konceptu lidských práv. Individuální práva kontra práva skupin. Univerzalismus kontra relativismus. Uprchlíci a azylanti, jejich ochrana a integrace. Mezinárodní organizace zabývající se ochranou uprchlíků, menšin, domorodých obyvatel.19. Migrace a teorie migrace. Studium migrace v antropologii a sociologii. "Push" a "pull" faktory. Transnacionalismus. Diaspory. Urbanizace. Turismus.20. Rasa a rasismus. Vznik a rozvoj rasové teorie. A. de Gobineau a jeho následovníci. Soudobá kritika konceptu rasy. Různé formy rasismu.

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Literatura

ERIKSEN,T. Antropologie multikulturních společností. Rozumět identitě, Praha: Triton 2007. GELLNER, E. Nacionalismus , Brno: CDK 2003. BARŠA, P., STRMISKA, M. Národní stát a etnický konflikt , Brno: CDK 1999. HROCH, M. Pohledy na nacionalismus , Praha: SLON 2003. HROCH, M. V národním zájmu , Praha 1999. FENTON, S. Ethnicity. , Cambridge: Polity 2003. ERIKSEN, T. Ethnicity and Nationalism. Anthropological Perspectives , London: Pluto 1993. JENKINS, R. Rethinking Ethnicity. Arguments and Explorations , London: Sage 1997.

Požadavky

Státní závěrečná zkouška bakalářského oboru sociální antropologie se skládá z obhajoby bakalářské práce a z ústní zkoušky.1. Obhajoba diplomové práce Obhajoba trvá přibližně 30 minut a koná se před komisí za přítomnosti vedoucího práce a oponenta. Spočívá v přečtení posudku práce a vlastní obhajoby, při které student zodpovídá otázky a připomínky vedoucího práce, oponenta a komise. Posudky bakalářské práce student obdrží nejpozději týden před obhajobou (viz studijní řád UPa). Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o známce, kterou mu za bakalářskou práci uděluje. 2. Ústní zkouškaPři ústní zkoušce student prokazuje znalosti ze tří tematických bloků: etnické minority, sociální antropologie, teorie etnicity. Přibližná doba ústní zkoušky je 30 minut. Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o hodnocení za jednotlivé okruhy otázek.