Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a modely komunitní práce (KSV / TMKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / TMKP - Teorie a modely komunitní práce, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Komunita, vymezení, funkce a pojetí v minulosti a dnes.Zranitelnost komunity a udržitelná komunita.Komunitní práce - vymezení, význam a principy.Vývoj a historie komunitní práce v kontextu sociální práce.Komunitní pracovník a klienti komunitní práce.Základní modely komunitní práce.Strategie sociální změny a teorie zplnomocnění.Teorie nových sociálních hnutí a mobilizace zdrojů.Participace a partnerství.Komunitní vzdělávání - význam, principy.Komunitní ekonomika - vymezení a principy.Komunitarismus a liberalismus.Komunitní plánování a jeho postavení v kontextu sociálních služeb.Příklady komunitní práce v ČR.

Získané způsobilosti

Absolventi budou schopni vnímat problémy spojené s životem komunit, navrhovat řešení ve vazbě na zapojení všech důležitých aktérů, budou rozumět procesu komunitního plánování včetně schopnosti podílet se na tomto procesu.

Literatura

HARTL,P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha: Slon, 1997. BERNÁTOVÁ, M. Komunikujúce město na prelome tisícročí. Bánská Bystrica: Univerzita Mateja Bela, 2001. SIP, D., JINDROVÁ, P. Komunitní organizování na Slovensku a v Čechách. Brno: Centrum pro komunitní práci Plzeň, 1998. KOPECKÝ, M. Sociální hnutí a vzdělávání dospělých. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. GOJOVÁ, A. Teorie a modely komunitní práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2006. CLARK, S. Tvorba vize komunity: příručka pro společné plánování udržitelného rozvoje komunit. Brno: Nadace Partnerství, 2004.

Požadavky

Písemná zkouška a aktivita na semináři.

Garant

Mgr. Tomáš Ryška, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jaroslav Paulovič