Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do demografie (KSV / UDEMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / UDEMO - Úvod do demografie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět demografie, přehled vývoje oboru.Vztah demografie ke společenskovědním disciplínám.Demografické subdisciplíny a jejich vnitřní diferenciace.Vzájemný vztah a souvislosti sociálního a demografického vývojePrameny demografických dat (sčítání lidu, evidence přirozené měny, evidence migrací, evidence nemocnosti atd.).Struktura obyvatelstva podle pohlaví a věku, její ukazatele a grafické znázornění.Demografické procesy: úmrtnost, ukazatele úmrtnosti, porodnost, plodnost, potratovost, sňatečnost, rozvodovost atd.Sociální podmíněnost (diferenciace) demografických procesůMožnosti interpretace demografických ukazatelůVyužití demografických ukazatelů v rámci jednotlivých politikPopulační projekce a prognózy.Demografická revoluce, druhý demografický přechod.Problematika demografického stárnutí.Reflexe demografického stárnutí ve společnosti a role médiíVýznam demografického stárnutí pro jednotlivé (veřejné) politiky a službyPopulační vývoj České republiky (srovnání s vývojem Evropy a světa).

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni vyhledávat, interpretovat a používat relevantní demografická data.

Literatura

Časopis Demografie. Demografie (nejen) pro demografy. Praha: Sociologické nakladatelství a Sociologický ústav AV ČR, 1993. KOSCHIN, F. Demografie poprvé. Praha, 2005. Populační vývoj České republiky. Praha: UK PřF. VALLIN, J. Světové obyvatelstvo. Praha: Academia, 1992. KALIBOVÁ, K. Úvod do demografie. Praha: Karolinum, 1997. PAVLÍK, Z.; RYCHTAŘÍKOVÁ, J.; ŠUBRTOVÁ, A. Základy demografie. Praha: Academia, 1986.

Požadavky

Pravidelné plnění úkolů v seminářích. Úspěšné absolvování znalostního testu.

Garant

Mgr. Lucie Vítková

Vyučující

Mgr. Petr Wija, Ph.D.