Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do lingvistické antropologie (KSV / ULIAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ULIAN - Úvod do lingvistické antropologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do studia lingvistické antropologie - vymezení, historie, význam studia jazyka2.Vznik, variace a proměny jazyka3.Struktura jazyka - úrovně popisu jazyka4.Sémantika, sémiotika, lingvistická relativita5.Řečové komunity, variace6.Jak užíváme jazyka? Od pragmatiky k sociolingvistice a etnografii komunikace7.Jazyková socializace8.Jazyky v kontaktu, identita9.Diverzita, smrt jazyka a revitalizace, role antropologů10.Jazykové ideologie, nerovnost a moc, gender11.Diskurs, rasismus, instituce12.Neverbální komunikace, psaný jazyk a nové kontexty užívání jazyka13.Metody výzkumu

Získané způsobilosti

Absolventi tohoto kurzu budou schopni porozumět základním konceptům lingvistické antropologie a provádět jednodušší analýzy jazyka a jazykových interakcí.

Literatura

DURANTI, A. ed. A Companion to Linguistic Anthropology. Oxford: Blackwell, 2004. SALZMANN, Z. Jazyk, kultura a společnost. Úvod do lingvistické antropologie. Praha: Ústav pro etnografii a folkloristiku Akademie věd České republiky, 1997. DURANTI, A. Linguistic Anthropology. Cambridge: CUP, 2003. DURANTI, A. ed. Linguistic Anthropology: A Reader. Oxford: Blackwell, 2001. OTTENHEIMER, H. J. The Anthropology of Language: An Introduction to Linguistic Anthropology. Wadsworth Publishing Company, 2008. CRYSTAL, D. A Dictionary of Linguistics and Phonetics. Oxford: Blackwell, 2003. FOLEY, W. Anthropological Linguistics. Oxford: Blackwell, 1997. CRYSTAL, D. Cambridge Encyclopedia of Language. Cambridge: CUP, 1997. HAGEGE, C. Člověk a řeč. Praha: Karolinum, 1998. MISTRÍK, J. Jazyk a reč. Bratislava: Mladé letá, 1999. DURANTI, A. ed. Key Terms in Language and Culture. Oxford: Blackwell, 2001.

Požadavky

Požadavky30% Přítomnost/Aktivita v hodinách - při občasných cvičeních a diskusích40% Zpracování "jazykové interakce" na 2 strany (podle pravidel přepisu představených v hodinách - některé způsoby přepisu zachycují i gesta, výrazy obličeje, smích, důrazy v řeči, intenzitu, délku pauzy) plus jeho zasazení do kontextu a okomentování opět cca na 2 strany - zaměření se na jazykové prostředky, na diskurs, pravidla interakce, postavení mluvčích apod.- tedy na některé z témat, které budeme v průběhu semestru probírat. Z jednotlivých hodin byste si měli odnést inspiraci k tomu, co vše je možné na takové interakci zkoumat, tudíž přítomnost se vyplatí.Jaké rozhovory či interakce jsou vhodné a které naopak méně: je možné, že jste již někdy dělali určité "interview". V tomto žánru však bývá poměrně málo věcí k analýze - není to často moc živá interakce, někteří lidé se snaží mluvit čistě formálně, hodí se spíše ke zjišťování informací. Něco jiného je však zachycení běžnějších interakcí každodenního života, ve kterých mluví různí aktéři. Preferujte tedy "živější" materiál. Práci odevzdat elektronicky na adresu hana.synkova@gmail.com. Doručení obratem potvrdím. Pokud Vám potvrzení nepřijde, pošlete vše ještě na hana.synkova@upce.cz. Nejideálnější doručení práce - do konce výuky, minimálně deset dní potřebuji na případnou reakci a vrácení práce k dopracování a Vy na dopracování, myslete tedy na tuto rezervu, abyste mi neposílali práci "den před testem" apod.30% Test - ze základních pojmů, teorií a dovedností analýzy

Garant

Mgr. Tomáš Samek, M.A., Ph.D.