Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do neziskového sektoru (KSV / UNESM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / UNESM - Úvod do neziskového sektoru, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie neziskového sektoru v ČR, filantropie a dobročinnost.Principy občanské společnosti a role neziskového sektoru.Vymezení neziskového (občanského) sektoru.Dobrovolnické organizace a přístupy k důvěře ve společnosti.Definice a znaky neziskové organizace. Princip neziskovosti. Koncept VPO.Oblasti působení neziskových organizací.Struktura neziskového sektoru v ČR. Specifika nadačního sektoru.Neziskové organizace a podnikatelský sektor. Sociální ekonomika.Neziskové organizace a veřejná správa.Problémy budování neziskového sektoru v ČR.Zdroje informací o neziskovém sektoru. Mediální obraz neziskového sektoru.

Získané způsobilosti

Studenti si prohloubí znalosti o vývoji a stavu neziskového sektoru v ČR , získají orientaci v užité terminologii a osvojí si analytickou práci se zdroji a informacemi o neziskovém sektoru.

Literatura

Dohnalová M. Antropologie občanské společnosti. Brno: Nadace Universitas Masarykiana, CERM, NAUMA, 2004. Boukal P. Nestátní neziskové organizace (teorie a praxe). Praha : Oeconomica, 2009. Skovajsa M. a kol. Občanský sektor. Praha: Portál 2010. Frič. P. a kol. Strategie rozvoje neziskového sektoru. Praha: Fórum dárců, 2000. Škarabelová S. a kol. Definice neziskového sektoru. Brno: CVNS, 2005. Vomáčková H. (ed.). Ekonomika neziskového sektoru a rozvoj regionu. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 2001. HURYTOVÁ I. Grantování. Praha: Doplněk, 2001. POTŮČEK M. Nejen trh. Role trhu, státu a občanského sektoru v proměnách české společnosti. Praha : SLON, 1997. Hyánek, V., Prouzová, Z., Škarabelová, S. a kol. Neziskové organizace ve veřejných službách. Brno: Masarykova univerzita, 2007. Kol. aut. Obecné otázky neziskového sektoru. Praha: AGNES, 2002. Dohnalová M., Malina J., Müller K. Panoráma biologické a sociokulturní antropologie. Sv. 17 - Občanská společnost. Brno: Nadace Universitas Masarykiana, 2003. Rakušanová P. Povaha občanské společnosti v České republice v kontextu střední Evropy. Praha: SOÚ, 2007. Kizáková H. Terminologie neziskového sektoru. Praha: ICN. 1996. FRIČ P., POSPÍŠILOVÁ T. a kol. Vzorce a hodnoty dobrovolnictví v české společnosti na začátku 21. století. Praha: AGNES, 2010. HLOUŠEK J., HLOUŠKOVÁ Z. Získávání zdrojů na aktivity NNO působící v sociální oblasti. Hradec Králové: Gaudeamus, 2011.

Požadavky

Aktivita na semináři, ústní referát k vybrané problematice, závěrečný test.

Garant

Mgr. Zuzana Hloušková

Vyučující

Mgr. Zuzana Hloušková