Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do politologie (KSV / UPOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / UPOL - Úvod do politologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Politika jako předmět výzkumu politických věd. Hlavní disciplíny, názorové školy a metody politologie, její postavení v sociálních vědách.Politická moc a její formy (vliv, donucení, autorita). Panující třída a klasická teorie elit.Teorie demokracie - liberální demokracie, pluralitní demokracie, polyarchie a participativní demokracie.Politické strany - geneze, klasifikace, systémy politických stran. Volby a volební systémy.Politické doktríny a ideologie. Liberalismus, konservatismus, socialismus.Politické ideologie - křesťanská sociální nauka, feminismus, enviromentalismus, anarchismus.Politická ideologie feminismu, nacionalismu, fašismu a rasismu.Občanská společnost - vymezení pojmu, vývoj, vztah státu a občanské společnosti.Stát - teorie vzniku, formy, funkce, státní suverenita.Ústava - typy, princip dělby moci a systém brzd a rovnováh.Politická kultura - přístupy ke studiu, typologie.Definice a obsah mezinárodní politiky a mezinárodních vztahů. Nástroje a možnosti zahraniční politiky státu.

Získané způsobilosti

Posluchači budou schopni pohlížet na společenské problémy z perspektivy politických věd.

Literatura

BERG-SCHLOSSER, D., STAMMEN, T. Úvod do politické vědy. Praha: ISE, 2000. DAHL, R. Demokracie a její kritici. Praha: Victoria, 1995. KREJČÍ, O. Mezinárodní politika. Praha: Ekopress, 2001. ČERMÁK, V. Otázka demokracie (3 díly). Praha: Academia, 1992. FIALA, P., STRMISKA, M. Teorie politických stran. Brno: Barrister a Principal, 1998.

Požadavky

Test ze znalosti látky probírané na přednáškách a vystoupení na semináři.

Garant

Mgr. Michal Trousil, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Trousil, Ph.D.