Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociální antropologie (KSV / USA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / USA - Úvod do sociální antropologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení sociální a kulturní antropologie. Předmět studia. Vznik a konstituování sociální a kulturní antropologie.Podobory soc. a kult. antropologie. Antropologie a biologie. Vztah soc. a kult. antropologie k sociálním vědám.Fyzická antropologie.Paleoantropologie, prehistorie.Historie soc. a kult. antropologie a její hlavní směry. Evolucionistická a difuzionistická antropologie.Americký historismus, funkcionalistická antropologie. Konfiguracionismus, výzkumy osobnosti a kultury.Strukturální antropologie, neoevolucionistická antropologie. Směry současné antropologie. Kognitivní, symbolická antropologie.Metody a techniky antropologického výzkumu. Terénní výzkum, zúčastněné pozorování, řízený rozhovor atd.Kultura, společenské systémy. Kulturní evoluce, adaptace.Manželství, rodina a příbuzenské systémy.Ekonomické systémy. Produkce, distribuce, redistribuce.Jazyk a společnost.Náboženství, magie, mytologie.Aplikovaná antropologie a její vztah k problematice životního prostředí.

Získané způsobilosti

Student získá vědomosti nezbytné pro další antropologické studium. Bude schopen orientace v antropologické problematice a hlavních podoborech sociální antropologie.

Literatura

EMBER, C. R., EMBER, M. Cultural Anthropology. Englewood Cliffs, Prentice-Hall, 1977. WOLF, J. Člověk a jeho svět. Praha: UK, 1999. SOUKUP, V. Dějiny sociální a kulturní antropologie. Praha: Univerzita Karlova, 1994. BUDIL, I. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha: Triton, 1992. MURPHY, R. F. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha: SLON, 1998.

Požadavky

Zápočet je podmíněn úspěšným absolvováním písemného testu.Celkové hodnocení bude provedeno podle klíče:Písemný test sestávající z 10 otázek hodnocených 1 bodem. Pro získání zápočtu se požaduje nejméně 6 bodů, při neúspěchu je možno test opakovat.Druhým předpokladem je aktivní účast na přednáškách spojená s prezentací vlastního příspěvku na zadané téma.

Garant

Mgr. Tomáš Samek, M.A., Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Samek, M.A., Ph.D.