Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie (KSV / USOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / USOC - Úvod do sociologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Co je sociologie. Její postavení v rámci společenských věd.Okolnosti vzniku sociologie - tradice versus modernita.Sociální struktura a intencionální jednání (role a aktéři).Sociální nerovnosti, jejich vznik a reprodukce v moderní společnosti.Sociální změna (konsensus a konflikt)Moderní sociální konflikt.Kvantitativní a kvalitativní výzkum.Teoretický a metodologický pluralismus sociologie, problém hodnot a hodnocení.Co je to odborný text.

Získané způsobilosti

Studenti budou mít přehled o předmětu, struktuře, základních problémech a pojmech discipliny a možnostech uplatnění sociologie a sociologického myšlení.

Literatura

BAUMANN, Z. Myslet sociologicky , Praha: SLON(2004) 1996. KELLER, J. Dějiny klasické sociologie, Praha: SLON 2005. BAUMAN, Z. Globalizace. Důsledky pro člověka, Praha: Mladá Fronta 1999. ŠANDEROVÁ, J., MILTOVÁ, A. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách. Několik zásad pro začátečníky , Praha: SLON 2004. HENDL, J. Kvalitativní výzkum, Praha: Portál 2008. BĚLOHRADSKÝ, V. Mezi světy a mezisvěty, VOTOBIA, 1997. KELLER, J. Nejistota a důvěra, Praha: SLON 2009. GIDDENS, A. Sociologie , Praha: Argo 1999. FAY, B. Současná filosofie sociálních věd: Multikulturní přístup , Praha: Sociologické nakladatelství 2002. BĚLOHRADSKÝ, V. Společnost nevolnosti, Praha: SLON 2007. KELLER, J. Úvod do sociologie , Praha: SLON 2002. REICH, R.B. V pasti úspěchu, Prostor 2003.

Požadavky

1. Odborná stať na téma dle vlastního výběru.Rozsah práce: 5 - 7 normostran plus abstrakt. 1 normostrana = 1800 úhozů (tj. včetně mezer). Rozsah textu zjistíte ve Wordu takto: Soubor/Vlastnosti/Statistické údaje2. Písemná zkouška (volné odpovědi na 10 otázek).3. Aktivní účast na seminářích

Garant

PhDr. Ondřej Štěch, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jaroslava ŠťastnáPhDr. Ondřej Štěch, Ph.D.