Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do vizuální antropologie (KSV / UVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / UVA - Úvod do vizuální antropologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Romantické pojetí přírodních/preliterárních národů - Roberth Flaherty, fotografie Edward Curtiss.První filmy antropologů - Margaret Meadová, Gregory Bateson.Umělecké pojetí kultury - umělec v roli antropologa - Maya Deren.Filmy propagující nutnost ochrany přírodních národů - John Marshall.Vědecké pojetí kultury - Timothy Asch a Napoleon Chagnon.První projekty, kdy se kamera dostává do rukou jedinců ze zkoumaných komunit.Zajímavé české etnografické dokumenty.Blok filmů zaměřený na stereotypy a tvorbu samotných zkoumaných etnik.Černé roucho - velmi diskutovaný film natočený podle zápisů jezuitských misionářů.Filmoví tvůrci a dokumentaristé Severní Ameriky - Chris Eyre (Kouřové signály, Skins), Randy Redroad (Laňka), Shirley Cheechoo (Bearwalker), Alanis Obomsawin.Zacharias Kunuk - Atanajurat/Rychlý běžec (první inuitský film, oceněný v Cannes 2001)Film a média původních obyvatel AustrálieRomové a filmy a pořady s romskou tematikou - Gádžo Dilo, Romani Kris, Cikáni jdou do nebe, Nahota na prodej.Návštěva nějakého probíhajícího filmového festivalu (Jeden svět - One World, Febiofest atd.)Ke každému tématu promítání filmů - bližší informace vč. četby na STAGu v materiálech.

Získané způsobilosti

Studenti se vedle základů etnografického filmu (dokumenty Flahertyho, Meadové, Marshalla atd.) budou zabývat také hranými filmy, zaměřenými na utváření stereotypů, a tvorbou samotných příslušníků zkoumaných etnik.

Literatura

WINSTON, B. Claiming the Real: The Documentary Film Revisited. London, 1995. BARNOW, E. Documentary. Oxford, 1993. CRAWFORD, P. Film As Ethnography. Manchester: University of Manchester Press, 1992. HEIDER, K. Seeing Anthropology. USA, 1997. RONY, F. The Third Eye: Race, Cinema and Ethnographic Spectacle. Duke, 1996. MacDOUGALL,, D. Transcultural Cinema. Princeton, 1998.

Požadavky

Účast na seminářích je povinná, absence omluvena pouze 3krát.Esej na vybrané téma v rozsahu 6 normostran, nutnost souhlasu vyučující do 7. týdne, odevzdat nejpozději do 11. týdne výuky. Recenze na filmový festival Jeden svět (One World) - 2 strany.Vhodná znalost angličtiny! Většina filmů a předepsaných textů je v anglickém jazyce!

Garant

Michael Havas, M.A.

Vyučující

Michael Havas, M.A.