Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj antropologického myšlení (KSV / VAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / VAM - Vývoj antropologického myšlení, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Předmoderní antropologické myšlení a mýtus ušlechtilého divocha.2) Formování moderní antropologie3) Zakladatelé moderní kulturní a sociální antropologie.4) Americká kulturní antropologie před 2. světovou válkou.5) Vznik sociologie, francouzská sociologická škola a etnologie Vliv francouzského myšlení na antropologickou teorii.6) Poválečná britská a americká antropologie, manchesterská škola; Teorie etnicity; Dobové sociologické myšlení ? symbolický interakcionismus a etnometodologie; Neoevolucionismus, kulturní ekologie, kulturní materialismus a sociobiologie.7) Strukturalismus v antropologii; teorie znaku a sémiotika; francouzský strukturalismus.8)Nová etnografie. Kognitivní antropologie; symbolická antropologie; Strukturální marxismus, politická ekonomie.9)Literární obrat v antropologii, post-koloniální diskurs; diskursivní a dialogické hnutí v antropologii; reflexivní etnografie a postmoderní antropologie.10) Teorie jednání; poststrukturalismus, konstruktivismus.11) Kritická antropologie; Teorie modernity, komplexity a globalizace ; kulturní hybridita; specializovaná odvětví antropologie.12) Vývoj antropologického myšlení současnosti.Program semináře a povinné texty k semináři budou uvedeny v seminárním sylabu v publikovaných materiálech ke studiu na intranetu.

Získané způsobilosti

Na základě studia tohoto kurzu si studenti zapamatují hlavní termíny antropologie a budou schopni je uvést do souvislosti s historickým kontextem. Dokážou popsat vývoj antropologického myšlení v dějinách, vyjmenovat hlavní principy, modely, školy, představitele a klíčová díla oboru. Obeznámí se s primárními zdroji a naučí se porozumění odborným antropologickým textům. Získají znalostní bázi sociálních věd. Budou schopni vyjmenovat popsat základní metody identifikovat teoretické výkladové rámce na základě studia textů a klasifikovat jednotlivé jevy z hlediska sociální a kulturní antropologie.

Požadavky

Přednáška:Studenti se budou účastnit jednotlivých přednášek. K přednáškám prostudují povinnou literaturu. Znalosti budou ověřeny prostřednictvím písemného testu.Povinná literatura: Soukup, Václav: Přehled antropologických teorií kultury. Praha 2000, s. 39-198. Budil, Ivo T.: Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha 2002, s. 47-346.Cca 450 stran. Seminář:Pro úspěšné absolvování semináře se předpokládá aktivní účast při výuce. V průběhu semestru je tolerována jedna absence. Při vyšším počtu absencí student vypracuje písemný abstrakt z každého textu, který byl na dané hodině probírán. Tento abstrakt (v rozsahu 2 A4 za každý studijní text) odevzdá vyučujícímu do 14 dnů od data své absence.V případě, že student neodevzdá daný abstrakt ve vymezeném termínu, bude sankcionován další prací (studium a písemné zpracování dalších textů). Za absenci je považována nejen fyzická nepřítomnost, ale i situace, kdy se student sice na seminář dostaví, ale není připraven a výuky se aktivně neúčastní. Četba cca 490 stran.

Garant

PhDr. Michal Tošner, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michal Tošner, Ph.D.