Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vizuální antropologie I (KSV / VIAN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / VIAN1 - Vizuální antropologie I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Interpretace Flahertyho, současná reflexe prvních etnografických filmů.Role antropologa za kamerou - objektivita a subjektivita.Timothy Asch a Napoleon ChagnonMargaret Meadová, Gregory Bateson - snaha interpretace fakt k podložení psychologických teorií kultury.Antropolog a etika - válka.Robert GardnerKinopravda/Cinema Verité" a etnofikce, francouzské filmy Jeana Rouche.Symbolika.Citlivá kamera" - David a Judith MacDougall.Ironické pojetí - dokumenty o společenských tabu - Mira Nair.Postkoloniální pojetí, etnoturistika - Dennis O´Rourke, Marloon Fuentes.Autobiografické pojetí - Lynne Littman, Barbara Myerhoff.Současné dokumenty o názorech zkoumaných etnik na filmy, v nichž vystupují.Filmoví tvůrci a dokumentaristé Severní Ameriky.Filmový festival SUNDANCE (role Roberta Redforda), APTN, National Board of CanadaAlanis Obomsawin - Kahnesatake, Listuguj, Rocks at Whiskey Trench atd.Dále Chris Eyre (Kouřové signály, Red Skins atd.), Randy Redroad (Laňka), Shirley Cheechoo (Bearwalker) atd.Film a média původních obyvatel Austrálie.Návštěva nějakého probíhajícího filmového festivalu (Jeden svět - One World, Febiofest, Jihlava)K jednotlivým tématům promítání filmů - bližší informace na STAGu v materiálech.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí vnímat etnografický film jako součást zájmu studia antropologie, filmové vědy a dokumentaristiky. V rámci kurzu se zaměříme na filmy v kontextu antropologie.

Literatura

GAUTHIER, G. Dokumentární film, jiná kinematografie. Praha: AMU, 2004. HOCKINGS, P. Principles of Visual Anthropology. New York, 1995. předepsané texty k dispozici v knihovně UPa. Cartwrightová, Sturkenová. Studia vizuální kultury. McDOUGALL, D. Transcultural Cinema. Princeton: Princeton University Press, 1998. WINSTON, B. Claiming the Real: The Documentary Film Revisited. London 1995. Cultural Anthropology, Visual Anthropology, Visual Anthropology Review, Afterimage, Antropology Today, American Anhtropologist. RUSSELL, C. Experimental Ethnography: The Work of Film in the Age of Video. Duke 1999. CRAWFORD, P. Film As Ethnography. Manchester: University of Manchester Press, 1992. LOIZOS, P. Innovation in Ethnographic Film: From Innovation to Self-Consciousness. Chicago, 1993. RUBY, J. Picturing Culture. Chicago: The University if Chicago Press, 2000. HEIDER, K. Seeing Anthropology. USA, 1997. RONY, F. The Third Eye: Race, Cinema and Ethnographic Spectacle. Duke: University of Duke Press, 1996. Kesner, Ladislav (ed.). Vizuální teorie. 2005. ISBN 80-7319-054-0.

Požadavky

Nepřítomnost omluvena max. 3 Zhlédnutí a analýza filmů, účast je nutná.Písemná práce založená na předepsané četbě v rozsahu 8 - 10 stran, termín vybrání tématu do 8. týdne.Aktivní účast v hodině - diskuze nad předepsanou četbou a promítanými filmy.Všechny články jsou k dispozici k okopírování na kopírce a prezenčně v knihovně. P - povinně, D - doporučeně

Garant

Mgr. Tomáš Ryška, Ph.D.

Vyučující

Michael Havas, M.A.