Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vizuální antropologie (KSV / VIANT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / VIANT - Vizuální antropologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Antropologie jako vědecká disciplína. Definice antropologie. Vymezení antropologie jako svébytné vědecké disciplíny. Subdisciplíny antropologie. Vztah antropologie a ostatních společenských věd. Zahraniční a české antropologické instituce (společnosti, univerzity, výzkumná pracoviště, periodika).2. Kulturní relativismus a etnocentrismus. Vymezení a historická kontextualizace pojmů, koncept emic a etic, hledisko aktéra, kultura a jednotlivec (enkulturace), komparativní perspektiva v antropologickém výzkumu, kulturní univerzálie.3. Evolucionismus. Unilineární a multilineární evolucionismus, komparace klasického evolucionismu a neoevolucionismu .4. Difuzionismus v Německu a Velké Británii. Antropogeografie.5. Francouzská sociologická škola a její vliv na sociální antropologii.6. Funkcionalismus a strukturální funkcionalismus.7. Franz Boas.8. Konfiguracionismus.9. Škola Osobnost a kultura, spor sociálního a biologického determinismu.10. Strukturalismus, Claude Lévi-Strauss.11. Kulturní materialismus, kulturní ekologie.12. Kognitivní antropologie.13. Symbolická antropologie.14. Postmoderní antropologie.15. Jazyk, kultura a společnost. Vymezení a charakteristika jazyka. Jazyk jako symbolický systém. Symbol a znak. Langue a parole. Sapir-Whorfova hypotéza.16. Příbuzenství. Společnosti příbuzenského a nepříbuzenského typu. Studium příbuzenství z komparativního hlediska, genealogická metoda. Incestní tabu, exogamie a endogamie, odvozování původu. Definice, funkce a typy manželství, postmaritální rezidence, typy rodiny, levirát a sororát. Příbuzenství v postmoderních společnostech.17. Politika, moc a autorita. Politická antropologie a antropologie práva (teoretická východiska, vymezení). Příspěvek L. Pospíšila k antropologii práva. Moc, autorita (M. Weber) a legitimita. Politická antropologie preindustriálních společností. Politická antropologie komplexních společností.18. Náboženství.. Problém vymezení pojmu náboženství. Posvátné a profánní, magie, rituál, čisté a nečisté, tabu, animismus, totemismus, monoteismus, polyteismus, šamanismus, revitalizační hnutí.19. Ekonomická antropologie. Východiska a zaměření. Substantivismus a formalismus. Kula, dar a potlač. Reciprocita, redistribuce, směna. Malinowski, Mauss, Pospíšil.20. Terénní výzkum. Metodologie klasické antropologie a postupné změny (především v 60. letech 20. století). Metoda zúčastněného pozorování. Typy pozorování, typy rozhovorů. Kvantitativní a kvalitativní přístup, validita a reliabilita. Dotazníkové šetření. Etika výzkumu.

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Literatura

SOUKUP, V. Dějiny antropologie , Praha: Karolinum 2004. MURPHY, R. F. Úvod do kulturní a sociální antropologie , Praha: SLON 1998. ERIKSEN, T. Úvod do sociální a kulturní antropologie, Praha: Portál 2008. COPANS, J. Základy antropologie a etnologie , Praha 2001. BOWIE, F. Antropologie náboženství, Praha: Portál 2008. EMBER, C. R., EMBER, M. Cultural Anthropology , Englewood Cliffs, Prentice-Hall 1977. KOTTAK, C.P. Cultural Anthropology, New York 1991. BARNARD, A. History and Theory in Anthropology , Cambridge 2000. HARRIS, M. The Rise of Anthropological Theory , New York 1968.

Požadavky

Státní závěrečná zkouška bakalářského oboru sociální antropologie se skládá z obhajoby bakalářské práce a z ústní zkoušky.1. Obhajoba diplomové práce Obhajoba trvá přibližně 30 minut a koná se před komisí za přítomnosti vedoucího práce a oponenta. Spočívá v přečtení posudku práce a vlastní obhajoby, při které student zodpovídá otázky a připomínky vedoucího práce, oponenta a komise. Posudky bakalářské práce student obdrží nejpozději týden před obhajobou (viz studijní řád UPa). Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o známce, kterou mu za bakalářskou práci uděluje. 2. Ústní zkouškaPři ústní zkoušce student prokazuje znalosti ze tří tematických bloků: etnické minority, sociální antropologie, teorie etnicity. Přibližná doba ústní zkoušky je 30 minut. Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o hodnocení za jednotlivé okruhy otázek.