Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie II (KSV / ZSO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ZSO2 - Základy sociologie II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce a ekonomický životKapitalistická společnost v pojetí zakladatelů sociologie (A. Comte, K. Marx, E. Durkheim, M. Weber)Proměny práce (taylorismus, fordismus, automatizace ?)Teorie odcizení (K. Marx, T. W. Adorno, E. Fromm, H. Marcuse)Společnost industriální a postindustriální (R. Aron, D. Bell, A. Toffler)Moc, stát, politikaMoc a vědění (M. Foucault)Pojetí moci a politiky v soudobé sociologii (J. Habermas, A. Giddens, U. Beck)Konsensus a konfliktVývoj konfliktů a jejich regulace (R. Dahrendorf)

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni kriticky promýšlet současné společenské problémy z hlediska sociologického a odkazovat ke koncepcím předkládaným světovými sociology.

Literatura

Keller, J. Dějiny klasické sociologie . Praha, 2005. ISBN 80-86429-52-0.BELL, D. Kulturní protiklady kapitalismu. Praha: SLON, 1999. ŠUBRT, J. Postavy a problémy soudobé teoretické sociologie. Praha: ISV nakladatelství, 2001. GIDDENS, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: Slon, 2005. Reich, R.B. V pasti kapitalismu. 2003. ISBN 80-7260-096-6.

Požadavky

Dostatečný počet bodů ze zápočtového testu a prokázané znalosti během diskusí v semináři.

Garant

PhDr. Jaroslava Šťastná

Vyučující

PhDr. Jaroslava Šťastná