Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie III (KSV / ZSO3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ZSO3 - Základy sociologie III, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Globální společnost a její vybrané současné problémyVývoj současné české společnosti z hlediska analýz orientovaných na situaci ve světěČeská společnost - vybrané problémy jejího vývoje z hlediska výsledků aktuálního sociologického zkoumání.Česká rodina - sociologické reflexe jejího vývoje ve srovnání s trendy v jiných společnostech, s proměnami tradiční české rodiny v minulých staletích a perspektivy dalšího vývoje v této oblastiExtrémismus a jeho vliv na hodnotové orientaceSociální nerovnostiZdraví a smrt v moderní společnosti (včetně euthanasie, sebevražednosti)Marginální sociální skupiny - otázky exkluzeVybrané deviace, jejich efekty na makrosociální úrovni (drogy, kriminalita apod.)Minority a většinová společnostiTotalitarismus

Získané způsobilosti

Účastník bude schopen porozumět vybraným otázkám vývoje společnosti z hlediska její stability, změny, chování na mikro a na makro úrovni v kontextu procesu modernizace a globalizace.

Literatura

GIDDENS, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: Slon, 2005. VODÁKOVÁ, A., MAŘIKOVÁ, H., PETRUSEK, M. /ed./. Velký sociologický slovník. Praha: Karolinum, 1996.

Požadavky

Kurz bude zakončen písemnou zkouškou.

Garant

Mgr. Michal Trousil, Ph.D.