Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historiografické vědy (KVV / HIVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / HIVE - Historiografické vědy, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy:Románská a gotická kultura v Čechách a na Moravě; jejich duchovní souvislosti.Renesanční kultura v Čechách a na Moravě (architektura, humanismus, životní styl); umění na dvoře císaře Rudolfa II. (mecenášství, sběratelství, kulturní souvislosti.)Barokní kultura ve střední Evropě (umění, spiritualita, kulturní souvislosti).Vznik bádání o dějinách každodennosti. Sociální dějiny, historická antropologie, historická demografie. Mikrodějiny. Dějiny mentalit.Sňatečnost, metody jejího studia. Plodnost a porodnost, metody jejich studia. Rodina, manželství, sexualita.Úmrtnost, metody jejího studia. Stáří, smrt, pohřbívání.Proměny festivit: oslavy soukromé i veřejné, podoby slavností a podívaných.Vznik volného času a způsoby jeho využití (kulturní vyžití, četba, cestování a sport).Radikální hnutí 20. století, fašismus a komunismus ve vzájemném srovnáníOtázka evropské integrace ve 20. století, první podněty, hlavní etapy, výsledky.Vztah USA a Evropy ve 20. stoletíMeziválečné Československo a jeho sousedéČeskoslovensko po 2. světové válce ? poválečné poměry, únor 1948, komunistický režim.Svět po druhé světové válce. Studená válka.Cesta ke změnám r. 1989 a nové poměry po ukončení studené války.

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Literatura

Literatura z předmětu: DUM1,2; EVU1,2; DSZ, 20STS, KAZ3,4.

Požadavky

Průběh zkoušky:Zkouška probíhá ústní formou, je vykonávána před minimálně tříčlennou komisí. Student předloží seznam prostudované literatury.Po vylosování tématického okruhu má právo se písemně připravit.Kritéria pro hodnocení: věcná a obsahová správnost, odpovídající akademická úroveň a kultura projevu, aktivní účast v odborné diskusi.Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o hodnocení jednotlivých částí a i celkovém výsledku SZZ.

Garant

prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.