Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Idea evropanství (KVV / IDEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / IDEV - Idea evropanství, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Evropa pohanská (ságy a mýty).Křesťanský universalismus.Vnější a vnitřní nepřítel.Víra a rozum.Problém evropského humanismu.Racionalismus a osvícenství.Evropa romantická.Třídní rozvrstvení - ekonomizace.Válečné konflikty.Vývoj evropské integrace.

Získané způsobilosti

Studenti budou vedeni ke způsobům interdisciplinárního myšlení, které překračuje provinční a národní ráz a vedou k syntetickému pohledu na sledované problémy evropanství.

Literatura

nullKREJČÍ, J. O češství a evropanství I.-II. Osnabruck. SEIBT, F. Zrození Evropy. Praha, Vitalis, 2004. BEDNÁŘ, M. České myšlení. Praha, FÚ AV ČR, 1996. DAVIES NORMAN. Dějiny jednoho kontinentu. Praha: Prostor, 2000. ISBN 80-7262-014-1.PATOČKA, J. Evropa a doba poevropská. Praha. Praha, 1992. Evropská unie od A do Z. Praha, Karolinum, 1997. ADAMOVÁ, K. K historii evropského federalismu. Praha, Karolinum, 1997. HAGER, F. P. Platon a platonismus v dějinách výchovy. Praha, UK, 1994.

Požadavky

Student ke zkoušce přečte 10 knih, které se týkají daného tématu. Knihy musí projít schválením vyučujícího. Písemný test - pro absolvování předmětu minimálně 75%

Garant

Mgr. Lucie Hájková

Vyučující

Mgr. Lucie Hájková