Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie pedagogického výzkumu (KVV / METPG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / METPG - Metodologie pedagogického výzkumu, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Věda a vědeckost v kultuře společnosti. Terminologie a základy metodologické vědy.Teorie výzkumného problému a jeho lexikální a stylistické charakteristiky.Kvantitativně a kvalitativně orientovaný výzkum. Funkce a role smíšených výzkumů.Charakteristika a stavba kvantitativních výzkumů (proměnné, hypotézy, výzkumné soubory, výzkumné metody, validita a reliabilita nástrojů, verbální a grafické zpracování a interpretace dat).Charakteristika kvalitativních výzkumů (metodologie a výzkumné školy ? hermeneutika, fenomenologie, chicagská a frankfurtská škola, konstruktivismus, přístupy kvalitativního výzkumu, plánování výzkumu, metody získávání, kódování a zobrazování dat, vyhodnocování a interpretace výzkumu.Analýzy zveřejněných výzkumů (ČAPV, sborníky mezinárodních konferencí).Obhajoby vlastních výzkumných projektů v rámci seminářů.Perspektivy výzkumů a jejich vliv na proměnu společnosti.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti z oboru Metodologie pedagogického výzkumu, s ohledem na budoucí výbavu absolventů oboru Resocializační pedagogika.

Literatura

FRIEBERTSHÄUSER, B. - PRENGEL, A. Handbuch Qualitative Forschungsmethoden in der Erziehungswissenschaft. Weinheim: Juventa, 1997. HENDL, J. Kvalitativní výzkum. Praha: Portál, 2005. ŠVAŘÍČEK, R. ŠEĎOVÁ, K. Kvalitativní výzkum. Praha: Portál, 2007. ŠVEC, Š. a kol. Metodológia vied o výchove. Bratislava:IRIS, 1998. CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu. Praha: Grada, 2007. MORGAN, D. L. Ohniskové skupiny jako metoda kvalitativního výzkumu. Boskovice:Albert, 2001. JULKUNEN, K. Qualitative Methodology in Educational Research. Joensuu:. Univ. Press, 1996. HENDL, J. Úvod do kvalitativního výzkumu. Praha, Karolinum, 1997. GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2000.

Požadavky

Ke zkoušce student předloží projekt výzkumného šetření z oblasti vlastní specializace včetně řešení a interpretace se zdůvodněným podrobným popisem využití výsledků projektu v praxi. Podmínkou je i včasné odevzdání zadaných dílčích úkolů.80% účast na seminářích.

Garant

PhDr. Marcela Ehlová, Ph.D.prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.