Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody a formy práce s klientem (KVV / MFPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / MFPK - Metody a formy práce s klientem, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní a východiskové pojmy I.: ohrožení - narušení - postižení, poruchy chování a emocionality a jejich klasifikace, (mravně narušení?), dificility, disociální, asociální, antisociální chování, deviantní chování, delikvence a kriminalita.2. Základní a východiskové pojmy II.: výchova a převýchova (reedukace?), socializace a resocializace (sociální rehabilitace), penitenciární pedagogika, socioterapie, resocializační pedagogika (etopedie, pedagogika emocionálně a sociálně narušených, pedagogika psychosociálně narušených). Multidisciplinarita a transdisciplinarita problému.3. Resocializační zařízení. a) školní zařízení: střediska výchovné péče, diagnostické ústavy, dětské domovy se školou, výchovné ústavy b) zdravotnická zařízení - detoxikační střediska, denní psychiatrická sanatoria, psychiatrie, c) zařízení sociálního resortu - zařízení následná péče a doléčování d) zařízení resortu spravedlnosti ? vazební věznice, věznice, detenční ústavy e) jiné (specializované telefonní linky). Způsob rekrutace dětí/ dospělých/ klientů (soudní rozhodnutí, nábor, dobrovolnost, dohoda se zákonným zástupcem ap.)4. Etiopatogeneze a diagnostika versus poruchy chování resp. trestný čin. Dilemata: respektování individuality - respektování zájmu skupiny (instituce), sociální funkčnosti, míra narušení (postižení) ? ?resocializační? potenciál. Etika práce s jedincem a se skupinou.5. Míra moci a otevřenosti resocializačních zařízení. Otevřená, polootevřená a uzavřená zařízení ? charakteristiky, výhody a nevýhody. Modely: výchovně - pečovatelský, pečovatelsko ? kontrolní, kontrolně ? restriktivní a terapeuticko ? výchovný.6. Výchovné a převýchovné strategie. Historické a současné pojetí. Psychodynamické, kognitivně-behaviorální, experienciální (humanistické, personalistické apod.), integrující a eklektické, medicínské přístupy.7. Resocializační zařízení ? organizační kultura a kultura organizace. Cíle organizace a organizací preferované hodnoty. Atmosféra, klima, kultura ? specifika resocializačních zařízení.8. Režimová aplikace skupinových forem práce. Režim a jeho smysl.Terapeutická komunita (pravidla, frekvence a délka, účastníci, obsahové zaměření a struktura, rituály a symboly. Místo samosprávy (spolusprávy) jako voleného orgánu v systému.9. Psychoterapeutické skupiny, encountrové skupiny, pracovní a sportovní aktivity,zájmové a volnočasové aktivity, vzdělávací programy. Psaní deníku, relaxační techniky. Náboženské a spirituální aktivity.10. Individuální resocializační a převýchovný plán. Hodnocení chování ? normy hodnocení. Odměny a tresty. Motivace, regulace, seberegulace.

Získané způsobilosti

Studenti získají širší znalosti metod a forem práce s klientem v resocializačních zařízeních v rozsahu studovaného oboru.

Literatura

Sekera, J. Komunitní systém v resocializačních zařízeních pro adolescenty I. Ostravská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7368-534-8.Škoviera. A. Prevýchova. Bratislava:FICE ? NS v SR, 2011. ISBN 978-80-969253-4-6.Labáth, V. Rezidenciálna starostlivosť. Bratislava: OZ Sociála práca, 2004. ISBN 978-80-8918-503-0.Ondrejkovič, P. Sociálna patológia. Bratislava: SAV, 2009. ISBN 978-80-224-1074-8.Matoušek, O. Ústavní péče. Praha:Slon, 1999. ISBN 80-858-5076-1.

Požadavky

Student v elektronické podobě v rozsahu 4-5 normovaných stran zpracuje zadané téma, které se bude vztahovat k praktickým otázkám resocializace.

Garant

doc. PhDr. Albín Škoviera, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Albín Škoviera, Ph.D.