Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní výchova (KVV / MKVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / MKVY - Multikulturní výchova, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Možnosti života a vzdělávání etnických a jazykových menšin v majoritní společnosti (cíle, organizace, obsah, metody) v mezinárodním kontextu.Problematika menšin v České republice.Výchova a vzdělání jako významný prostředek soužití v multikulturní společnosti - výchova k toleranci, proti rasismu, xenofobii a antisemitismu. Tvorba projektů, exkurze.

Získané způsobilosti

Student bude schopen porozumět kulturnímu pluralismu a relativismu, seznámení se s možnostmi integrace menšin, cizinců a zejména azylantů v ČR. Dokáže identifikovat xenofobii, rasismus a zná základní strategii, jak jim čelit.

Literatura

ŠIŠKOVÁ,T.(ED.). Menšiny a migranti v České republice. Praha, Portál 2001. ŠATAVA,L. Národnostní menšiny v Evropě. Praha:Železný 1994. MURPHY,R.F. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha : Slon 1998,2004. ŠIŠKOVÁ,T.(ED.). Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha, Portál 1998. ŠOTOLOVÁ,E. Vzdělávání Romů. Praha,Grada Publishing 2000. VOJTÍŠEK,Z. Encyklopedie náboženských směrů v České republice. Praha,Portál 2004. RÝDL,K.;NEZEL,I. Rasismus a nacionalismus v současném životě. Praha:IPPP 1997. PAVLÁT,L. Židé - dějiny - kultura. Praha: Židovské muzeum, 2000. WALTEROVÁ,E. Žijeme v Evropě. Praha,PedFUK 1999. PRŮCHA,J. Interkulturní psychologie. Praha :Portál 2004. KROPÁČEK,L. Islám a Západ. Praha : Vyšehrad, 2002. ŠATAVA,L. Jazyk a identita etnických menšin . Praha,Cargo Publisher 2001. ŠTAMPACH,I. Malý přehled náboženství. Praha,SPN 1992. PRŮCHA,J. Multikulturní výchova. Praha, ISV 2000. GELLNER,E. Národy a nacionalismus. Praha:Hříbal, 1993. JASPERS,K. Otázka viny. Praha.: Mladá fronta, 1991. ACTON,T. Romové.Ohrožené kultury. Praha: Svojtka, 2000. BENEŠ,Z. a kol. Rozumět dějinám. Praha: Gallery, 2002. TAYLOR,CH. Zkoumání politiky uznání.Multikulturalismus. Praha, Epocha 2004.

Požadavky

Ústní zkouška.Obhajoba vlastního projektu k MKVY.

Garant

Mgr. Lucie Hájková