Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika a psychologie (KVV / PEPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / PEPS - Pedagogika a psychologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Okruhy pro státní zkoušku z předmětu Pedagogika a psychologie1. Pedagogika jako věda, její struktura, disciplíny a základní charakteristiky.2. Psychologie jako věda a vztah k jiným vědním disciplínám.3. Trendy ve vývoji pedagogického myšlení a možné perspektivy.4. Metodologie pedagogického a psychologického výzkumu.5. Pedagogicko psychologický profil osobnosti a jejího vývoje.6. Formy a metody hodnocení kvality ve výchově a vzdělávání.7. Metody a formy přímé pedagogické práce a psychologického působení v zařízeních poskytujících resocializační programy.8. Sociálně-patologické jevy a jejich pedagogicko-psychologická řešení.9. Pojetí psychologické intervence a pedagogické práce s marginálními skupinami u nás a v zahraničí.10. Pedagogicko-psychologické aspekty fenoménu jinakosti a odlišnosti ve společnosti.11. Zásady a formy pedagogicko-psychologické práce s minoritami ve společnosti.12. Systém institucionalizace sociálně a speciálně pedagogických zařízení.13. Role a funkce komunity v pedagogicko-psychologické práci s menšinami.14. Právní systém zajištění pedagogické práce v zařízeních poskytující resocializační programy.15. Intervence v pedagogicko-psychologickém poradenství.16. Pedagogicko-psychologické a diagnostické služby v ČR a jejich organizace.17. Psychologický rozbor sociálních otázek v současné společnosti.18. Sociokulturní handicap a problémy vyvolané nevhodným působením společnosti.19. Problémy spojené s nevhodným působením rodiny.20. Agresivní chování, jeho příčiny a varianty.21. Sociálně-psychologická problematika delikventního chování.22. Relaxační a reprodukční funkce volného času.23. Politika rozvoje lidských zdrojů. Principy CŽV, základní principy andragogiky.24. Volnočasové aktivity jako zdroj kultivace osobnosti.25. Možnosti života a vzdělávání etnických a jazykových menšin v majoritní společnosti (cíle, organizace, obsah, metody) v mezinárodním kontextu.26. Výchova a vzdělání jako významný prostředek soužití v multikulturní společnosti.27. Výchova k toleranci, proti rasismu, xenofobii a antisemitismu.28. Pedagogicko-psychologické zvláštnosti v práci s menšinovými a etnickými skupinami.29. Osobnost pedagogického pracovníka ve vztahu k výchovnému působení na svěřence.30. Příprava a další profesionalizace pracovníků v resocializačních zařízeních, perspektivy výchovných a vzdělávacích institucí u nás a ve světě.

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Literatura

PRŮCHA, J. Přehled pedagogiky . Praha: Portál, 2004. ČÁP, J. Psychologie výchovy a vyučování. Praha, UK, 1997. HRČKA, M. Sociální deviace. Základy sociologie. null. Praha, 2001. ISBN null.KOUKOLÍK, F.; DRTILOVÁ, J. Vzpoura deprivantů. Praha: Makropulos, 1996. BREZINKA, W. Filozofické základy výchovy. Praha: Zvon, 1996. ŠIŠKOVÁ, T. Menšiny a migranti v České republice. Praha:Portál, 2001. DAŘÍLEK, P.; KUSÁK, P. Pedagogická psychologie, část A a B. Olomouc: PdF UP, 1999. HADJ-MOUSOVÁ, Z. Pedagogická psychologie pro vychovatele. Praha: PedF UK, 2006. MATĚJČEK, Z. Praxe dětského psych. poradenství. Praha: SPN, 1991. ČÁP, J.; MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001. BERTRAND, Y. Soudobé teorie vzdělávání. Praha: Portál, 1998. RÝDL, K. Základy obecné pedagogiky. Liberec: PedF TU, 2004.

Požadavky

Průběh zkoušky:Zkouška probíhá ústní formou, je vykonávána před minimálně tříčlennou komisí. Student předloží seznam prostudované literatury.Po vylosování tématického okruhu má právo se písemně připravit.Kritéria pro hodnocení: věcná a obsahová správnost, odpovídající akademická úroveň a kultura projevu, aktivní účast v odborné diskusi.Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o hodnocení jednotlivých částí a i celkovém výsledku SZZ.

Garant

prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.