Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Resocializační pedagogika (KVV / RESOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / RESOP - Resocializační pedagogika, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy pro státní zkoušku z předmětu Resocializační pedagogika1. Vývojové trendy ústavní péče.2. Historie trestu a trestání.3. Vězeňství v České republice.4. Právní mantinely vězeňství v ČR a systém Vězeňské služby.5. Systém probační a mediační služby v ČR.6. Systém preventivních a represivních opatření v resocializační pedagogice.7. Determinanty výkonu trestu odnětí svobody.8. Legislativní rámec výkonu trestu odnětí svobody.9. Účel a význam výkonu trestu odnětí svobody.10. Programy zacházení.11. Pedagogické profese v kontextu VTOS.12. Výchovná funkce trestu.13. Metody resocializační práce.14. Specifika resocializačního procesu u žen.15. Evropská vězeňská pravidla.16. Matky s dětmi ve výkonu trestu odnětí svobody.17. Specifika resocializace mladistvých.18. Specifika trestání mladistvých - poznatky z praxe.19. Senioři ve výkonu trestu odnětí svobody.20. Proces resocializace a jeho metody.21. Ochranná opatření.22. Alternativní tresty.23. Právní úprava trestu odnětí svobody na doživotí v českém právu.24. Soustava resocializačních institucí v ČR.25. Léčba závislostí.26. Cíle léčebného procesu.27. Terapeutická komunita jako léčebná instituce.28. Ochranné léčení.29. Formy léčby závislosti.30. Doléčovací a extramurální programy.

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Literatura

MORAVCOVÁ, I., PRŮKA, M. Aktuální problémy resocializační pedagogiky. Univerzita Pardubice, Praha: 2010. 58s. ISBN 978-80-7395-342-3. KONOPCZYŃSKI. M. Marek. Metody twórczej resocjalizacji, Wyd. PWN, Warszawa 2007. 430p. AMBROZIK, W., ZIELIŃSKI, F. Młodociani mordercy Studia nad agresją i zbrodnią. Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, Poznań: 2003. CZAPÓW C., JEDLEWSKI S. Pedagogika resocjalizacyjna. Państwowe Wydawn. Naukowe, Warsava: 1971. 534p. PYTKA L. Pedagogika resocjalizacyjna. Wybrane zagadnienia teoretyczne, diagnostyczne i metodyczne.- Wyd. APS, Warszawa, 2005. 432p. GRZEGORZEWSKA, M. Pedagogika specjalna: skrypt wykładów. Państwowy Instytut Pedagogiki Specjalnej, 1964. 130 p. ČERNÍKOVÁ, V. Sociální ochrana (kriminologický pohled na terciární prevenci). Praha: PAČR, 2005. MÜHLPACHR, P. (ed.). Sociální práce jako životní pomoc. Brno:MSD, 2006. MÜHLPACHR, P. Sociopatologie. Brno: Masarykova univerzita, 2008. MACHEL, H. Więzienie jako instytucja karna i resocjalizacyjna. Arche, Gdańsk: 2003. 286p.

Požadavky

Průběh zkoušky:Zkouška probíhá ústní formou, je vykonávána před minimálně tříčlennou komisí. Student předloží seznam prostudované literatury.Po vylosování tématického okruhu má právo se písemně připravit.Kritéria pro hodnocení: věcná a obsahová správnost, odpovídající akademická úroveň a kultura projevu, aktivní účast v odborné diskusi.Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o hodnocení jednotlivých částí a i celkovém výsledku SZZ.

Garant

prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.