Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář rétoriky (KVV / RETO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / RETO - Seminář rétoriky, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Současná veřejná komunikace v postmoderním kontextu.Antické počátky rétorického umění a jejich dnešní význam.Základy práce s tělem, dechem a uvědoměním emocí.Monologické formy řečnické komunikace a prezentace.Teorie a praxe dialogu v rétorice, řízení a koučování.Prožívání a mluvení v roli, empatie a asertivita.

Získané způsobilosti

Studenti získají vhled do vybraných rétorických žánrů, schopnost systematické práce s tématem (včetně reprodukce a zaujímání odlišných názorových pozic prožíváním a mluvením v rolích) a zkvalitnění osobní prezentace. Absolventům kursu by nemělo činit potíže samostatně připravit a pronést (strukturace tématu, konkrétní forma přednesu) středně dlouhou řeč na předem zadané téma. Předpokládáme také zvýšenou schopnost řečnické improvizace v rámci otevřené veřejné debaty (komunikace ve skupinách, aktivní naslouchání, panelová diskuse, atd.).

Literatura

MAURER, R. Cesta kaizen. Z malého kroku k velkému skoku. Praha, 2005. PLATON. Faidros. O lásce. Praha, 1958. Platon: Faidros. Gorgias. Praha, 1992. CEJPEK, J. Informace, komunikace a myšlení. Praha, 2005. CAUNT, J. Jak působit přesvědčivě. Tipy a rady pro zdolávání stresu, posílení sebedůvěry a. Brno, 2005. WHITMORE, J. Koučování. Rozvoj osobnosti a zvyšování výkonnosti. Praha, 2004. CLEGG, B. - BIRCH, P. Kreativita. Změňte způsob své práce. Brno, 2005. HOLÁ, L. Mediace. Způsob řešení mezilidských konfliktů. Praha. Grada, 2003. ŠPAČKOVÁ, A. Moderní rétorika. Jak mluvit k druhým lidem, aby nám naslouchali a rozuměli. Praha. Grada, 2003. EDMÜLLER, A. - WILHELM, T. Nenechte sebou manipulovat. Jak rozpoznat manipulaci. Praha, 2003. Tarthang Tulku. Otevřená mysl. Hodkovičky, bez vročení. Pragma. O´BRIENOVÁ, P. Pozitivní řízení. Asertivita pro manažery. Praha, 2003. de BONO, E. Pravdu mám já, určitě ne ty. Praha. Argo, 1998. ŠMAHEL, D. Psychologie a internet.Děti dospělým, dospělí dětem. Praha, 2003. KRAUS, J. Rétorika a řečová kultura. Praha. Karolinum, 2004. KRAUS, J. Rétorika v evropské kultuře. Praha. Academia, 1998. PLAMÍNEK, J. Sebeřízení. Praktický atlas managementu cílů, času a stresu. Praha, 2004. CLEGG, B. Stress management. Vneste harmonii do svého života. Brno, 2005. HOFFMANNOVÁ, J. Stylistika a oučasná situace stylistiky. Praha. Trizonia, 1997. de BONO, E. Šest klobouků aneb Jak myslet. Praha. Argo, 1997. GALLWEY, W. T. Tajemství vysoké pracovní výkonnosti. Metoda Inner Game. Praha, 2004. HERMOCHOVÁ, S. Teambuilding. Praha, 2006. POSTMAN, N. Ubavit se k smrti. Veřejná komunikace ve věku zábavy. Praha. Mladá fronta, 1999. HOLASOVÁ, T. Umíte dobře mluvit?. Praha. H a H, 1992. MEDLÍKOVÁ, O. Umíte prezentovat? Odpověď zní: Ano!. Praha, 2005. LANGER, A. Úspěch veřejné promluvy. Praha. Fortuna, 1993. KIRSCHNER, J. Vítězit bez boje. Liberec, 2003.

Požadavky

Pravidelná docházka podle dohodnutých pravidel a aktivní účast na semináři jsou základními podmínkami pro udělení zápočtu, každý účastník navíc přednese závěrečnou řeč ve stanovené struktuře a délce (chvála, cca 10 minut).

Garant

Mgr. Irena Dojčánová