Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školský management (KVV / SKMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / SKMA - Školský management, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do studia předmětu, základní literatura, metodologie. Pojmová mapa systému správy a řízení.Vývoj správy a řízení školství v českých zemích a střední Evropě.Modely správy a řízení u nás a v zahraničí.Vzdělávací politika a její aktéři.Ekonomika vzdělávání a finanční management.Právní rámec školství a vzdělávání. Vývoj legislativy a hlavní trendy.Kontrolní, hodnotící a diagnostický systém. Problémy inspekce.Kvalita a její evaluace.Poradenství, podpůrné systémy.Evropská vzdělávací politika.Řízení školy.Efektivní TQM a personální práce ředitele školy.Rozvoj školy, plánování, fundraising.Volné téma dle zájmu studentů.

Získané způsobilosti

Student kurzu bude schopen orientovat se v dané problematice a analyzovat jevy i souvislosti, hodnotit a zařazovat nové informace do struktury celého systému s ohledem na určující strategické trendy a perspektivy. Důraz je kladen na řízení regionálního školství a její problematiku správně organizační.

Literatura

ŠIMKOVÁ, E. Management a marketing v praxi neziskových organizací. Hradec Králové: Gaudeamus, 2012. ISBN 978-80-7435-230-0.PRÁŠILOVÁ, M. Školský management. Olomouc: UP, 2010. ISBN 978-80-244-2574-0.RÝDL, K. Cesta k autonomní škole. Praha, STROM, 1996. RÝDL, K. Hodnotíme svoji školu. Praha, FFUK, 1999. RÝDL, K. K evropské vzdělávací politice. Hradec Králové, 1997. Národní program rozvoje vzdělávání v České republice. Bílá kniha. Praha, MŠMT, 2001. GOLD, A. Řízení současné školy. Žďár nad Sázavou, Fakta, 1998. BACÍK,F.; KALOUS,J.; SVOBODA,J. Úvod do teorie a praxe školského managementu. I.-II. díl. Praha, Karolinum, 1995. nullZákony platné v oblasti školství. 1995.

Požadavky

zápočet (na základě samostatné práce - překlad, esej, úvaha, výzkum).Způsob ukončování studijního předmětu: zápočet (docházka).

Garant

PhDr. Marcela Ehlová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marcela Ehlová, Ph.D.