Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální ochrana (KVV / SOOCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / SOOCH - Sociální ochrana, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

II. Okruhy pro státní zkoušku z předmětu Sociální ochrana1. Vymezení sociální ochrany, vztah k ostatním vědám, interdisciplinární přístup.2. Ochranná opatření, charakteristika, typologie ochranných opatření.3. Ochranná výchova, výkon ochranné výchovy, etopedická zařízení.4. Role sociálního státu v eliminaci sociálně-patologických projevů.5. Sociální politika jako determinanta makrosociální prevence.6. Sociální práce jako technologie práce se sociálně patologickými jedinci.7. Terénní sociální práce.8. Metody sociální práce s ohroženými jedinci.9. Etapy sociální práce s ohroženými jedinci.10. Klinická rodina, typologie, práce s klinickou rodinou.11. Kontinuální postpenitenciární péče.12. Komunitní sociální práce.13. Východiska prevence sociálně patologických projevů.14. Primární, sekundární a terciární prevence.15. Institucionální základy prevence patologických projevů chování.16. Právní základy prevence sociopatologických jevů.17. Modely a systémy prevence kriminality.18. Prevence výskytu sociálně-patologických jevů na místní úrovni.19. Preventivní programy pro děti, mladistvé a dospělé sociálně handicapované.20. Alternativní tresty.

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Literatura

ŘEZNÍČEK, I. Metody sociální práce. Praha: Sociolog. nakladatelství, 2000. Matoušek, O.; Kroftová, A. Mládež a delikvence. Praha, 2003. KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1997. MATOUŠEK, O. A KOL. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. ŠPECIÁNOVÁ, Š. Sociálně právní ochrana dětí. Praha: Vzdělávací institut ochrany dětí, 2007. ČICHOň, M. Sociálně právní ochrana dětí a mládeže. Ostrava: OU, 2005. ŠUBRT, M. Trestně právní odpovědnost a ochrana mládeže. Praha: PA ČR, 2008. ÚLEHLA, I. Umění pomáhat. Písek: Renesance, 1996. MATOUŠEK, O. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. Zákon č. 218/2003 Sb. Zákon č. 359/1999 Sb. Zákony platné v oblasti sociální práce.

Požadavky

Průběh zkoušky:Zkouška probíhá ústní formou, je vykonávána před minimálně tříčlennou komisí. Student předloží seznam prostudované literatury.Po vylosování tématického okruhu má právo se písemně připravit.Kritéria pro hodnocení: věcná a obsahová správnost, odpovídající akademická úroveň a kultura projevu, aktivní účast v odborné diskusi.Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o hodnocení jednotlivých částí a i celkovém výsledku SZZ.

Garant

prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.