Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika a práce (KVV / SPEPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / SPEPR - Sociální pedagogika a práce, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy sociální pedagogiky a sociální práce.Vztah mezi sociální pedagogikou a sociální prací.Socializace jedince v prostředí.Rodina jako instituce a vztahová síť.Institucionální působení různých výchovných zařízení - škola, ústavní péče.Vliv vrstevníků, lokálního prostředí a médií na socializaci jedince.Sociálně-právní ochrana dítěte.Náhradní rodinná péče, její typy a odlišnosti.Aktuální situace NRP v ČR.Prevence a různé formy výchovného a sociálně pracovního působení na jedince i jeho blízké okolí. Ohrožené skupiny, riziková mládež, specifické problémové kategorie.

Získané způsobilosti

Student bude znát základní teoretická východiska sociální pedagogiky a sociální práce, instituce, ve které je sociální pedagogika aplikována a orientovat se v problematice vybraných okruhů sociální pedagogiky zabývající se socializací jedince v prostředí.

Literatura

KRAUS,B., POLÁČKOVÁ,V. et.al. Člověk, prostředí, výchova. (K otázkám sociální pedagogiky.). Brno : Paido, 2001. MATOUŠEK,O. a kol.:. Metody a řízení sociální práce.. Praha: Portál,, 2003. MATOUŠEK, O. a MATOUŠKOVÁ, A. Mládež a delikvence. Praha:Portál, 2011. MATOUŠEK, O. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. Zákony platné v oblasti SP. KLAPILOVÁ,S. Kapitoly ze sociální pedagogiky. Olomouc : PF UP, 1996. ŘEZNÍČEK,I. Metody sociální práce. Praha: Sociolog. nakladatelství, 2000. Kraus, B. Sociální aspekty výchovy. Hradec Králové: Gaudeamus, 1999.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích.Samostatná práce na základě studia odborné literatury.Výstupní test.

Garant

Mgr. Adriana Sychrová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Adriana Sychrová, Ph.D.