Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terapeutický komunitní systém v resoc. (KVV / TEKOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / TEKOS - Terapeutický komunitní systém v resoc., Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výchozí teoretické konstrukty terapeutického komunitního systému. Lane, Neill, Jones, Korczak, Makarenko, Knobloch, Kratochvíl2. Model SUR (Skála, Rubeš, Urban) a jeho pokračovatelé (Štúrová, Kožnar, Hubálek, Heller). Zážitkově edukační příprava terapeutů pro práci s osobami s problémovým chováním. Aplikace v praxi.Praktické výsledky.3. Komunitní systém jako celek. Podmínky a předpoklady. Terapeutická komunita. Struktura. Vedení. Základní pravidla.4. (Psycho)terapeutické skupiny. Orientace a zaměření skupin. Sestavování skupin. Organizační a odborně terapeutické aspekty.5. Vybrané terapeutické aktivity (arte -, muziko - , drama -) a jejich místo v terapeutické práci.6. Kognitivně-behaviorální prvky systému. Modely hodnocení chování. Bodové hodnocení.7. Tradice a zvyky. Rituály jako součást komunitního systému. Oblasti spojené s rituály. Tvorba rituálů. Hudba (píseň) a rituály.8. Participace problémových jednotlivců na fungování systému. Spoluspráva (samospráva).9. Socioterapeutický klub. Cíle, metody, techniky.10. Jiné aktivity podporující komunitní systém.

Literatura

Rieger, Z. Loď skupiny. Hradec Králové, Konfrontace, 1998. Yalom, I.D. Teorie a praxe skupinové psychoterapie. Hradec Králové, Konfrontace, 1999. Kalina, K. Terapeutická komunita. Praha, Grada, 2008. Kratochvíl, S. Terapeutická komunita. Praha, Academia, 1979. Kratochvíl, S. Základy psychoterapie. Praha, Portál, 2007.

Požadavky

Aktivní podíl studentů na přípravě socioterapeutického klubu. Příprava a prezentace rituálu ve studijní skupině (podle zadání).

Garant

doc. PhDr. Albín Škoviera, Ph.D.