Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie (KVV / UPSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / UPSY - Úvod do psychologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět psychologie a nejobecnější psychologické pojmy.Přehled hlavních skupin psychických jevů: psychické procesy - paměť, myšlení a řeč, motivační procesy; psychické stavy - pozornost, citové stavy; specificky získané dispozice - vědomosti, dovednosti, návyky; vlastnosti osobnosti - schopnosti, rysy osobnosti, temperament, charakter.Vývoj a formování osobnosti - základní pojmy a zákony, formování motivů, formování osobnosti v náročných životních situacích.Učení - druhy, zákonitosti.Osvojování vědomostí - učení ve spirále, zapomínání a opakování.Osvojování intelektových dovedností - řešení problémů, vývojová stádia řešení problémů (Piaget), tvůrčí řešení problémů - kreativita.Výchova a sebevýchova - výchovný požadavek, odměna, trest.Formativní působení činností - hry, učební a pracovní činnosti, činnosti ve volném čase.Formování morálních aspektů osobnosti - charakter a svědomí, změny osobnosti.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní informace o hlavních skupinách psychologických jevů (psychické procesy, stavy, vlastnosti osobnosti a specificky získané dispozice), s ohledem na budoucí výbavu učitelů.

Literatura

PLHÁKOVÁ, A. Učebnice obecné psychologie. Praha: Avicenum, 2011. NAKONEČNÝ, M. Úvod do psychologie. Praha:Academia, 2003. ATKINSONOVÁ, R.L., ATKINSON, R.C., SMITH, E.E. a BEM, D.J.:. Psychologie. Praha: Victoria Publishing, 2002. ISBN 80-7178-640-3.ČÁP, J.; MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001. VÁGNEROVÁ, M. Základy psychologie. Praha : Univerzita Karlova,356 s. ISBN 80-246-0841-3, 2004.

Požadavky

Podmínka atestace: - přednášky jsou povinné- 80% účast na seminářích- samostudium dle zadané povinné a doporučené literatury- student v průběhu semestru absolvuje 3 povinné průběžné testy. Testy budou probíhat v předem stanovených termínech. Alespoň 2 ze 3 testů musí student absolvovat se 75% úspěšností.Závěrečná atestace: závěrečný test z obsahu kurzu

Garant

Mgr. Lucie HájkováPhDr. Jana Křišťálová

Vyučující

PhDr. Jana Křišťálová