Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociální politiky (KVV / USOPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / USOPO - Úvod do sociální politiky, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vysvětlení terminologie sociální politiky.Vývoj sociální politiky ve světě, v Evropě a v ČR.Sociální stát, jeho vznik v Evropě.Typologie sociálního státu a jejich aktuální problémy.Cíle sociální politiky; objekty a subjekty sociální politiky.Nástroje sociální politiky.Principy sociální politiky - sociální spravedlnost, solidarita, subsidiarita a participace.Chudoba jako problém sociální politiky.Aktuálně řešené problémy SP ve společnosti - nezaměstnanost, reforma sociálního zabezpečení.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni porozumět takovým sociálním událostem jako je chudoba, stáří, mateřství, zdraví, nemoc, invalidita nebo nezaměstnanost. Naučí se orientovat v základní legislativě sociální politiky. Budou chápat principy využití nástrojů v sociální politice nebo rozlišovat účel a poslání jednotlivých institucí sociální politiky.

Literatura

MAREŠ,P. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha, 1994. KREBS, V. a KOL. Sociální politika. Praha: ASPI, 2007. TOMEŠ, I. Sociální politika: teorie a mezinárodní zkušenost. Praha: Socioklub, 2001. VEČEŘA, M. Sociální stát. Praha, 1994. TOMEŠ, I. Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Praha:Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-680-3.BRDEK, M.; JÍROVÁ, H. Sociální politika v zemích EU a ČR.. Praha, 1998. DUBEN,R. Teorie sociální politiky. Praha, 1993. POTŮČEK, M. Nejen trh. Praha: Slon, 1997. KREBS,N.; DURSILOVÁ, J. a kol. Sociální politika. Praha, 1997. ŽIŽKOVÁ, L. a kol. Úvod do studia sociální politiky. Praha, 1995.

Požadavky

Zpracování samostatné práce dle zadání.Výstupní test.

Garant

Mgr. Adriana Sychrová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Adriana Sychrová, Ph.D.