Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny 19. století (UHV / 19ST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / 19ST - Dějiny 19. století, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Francouzská trevoluce a její dopady na vývoj v Evropě na přelomu 18. a 19. století.Evropa po Vídeňském kongresu. Dědictví revoluce a návrat starých poměrů. Vznik Svaté aliance, její kongresy a vliv na dění v Evropě. Hospodářský vývoj v 19. století - 1. a 2. průmyslová revoluce, poměry v různých zemích, souvislosti s politickým vývojem.Habsburská monarchie v 1. pol. 19. stol. Společnost, kultura a hospodářství - vývoj, či stagnace? František I. a Ferdinand I. (V.) Dobrotivý - vliv jedince na podobu státu. Biedermeier. Pokračování českých obrozeneckých snah, kulturní aktivity obrozenců, české zemské a národní instituce - Matice česká, museum, Jednota pro povzbuzení průmyslu v Čechách. Vztahy Čechů a Němců. Poměr státu k národním hnutím.Balkán v 19. století - Osmanská říše, národně-osvobozenecké boje a jejich mezinárodní souvislosti, vznik nezávislých států.Koloniální otázka - koloniální mocnosti, jejich državy, typy kolonií, osvobozenecký boj, souvislosti s mezinárodními vztahy.Rok 1848 v Evropě - představy a skutečnost. Počátky revolučního hnutí, postup Evropou, politické, hospodářské a nacionální souvislosti. Revoluce v habsburské monarchii - Vídeň, České země, Uhry. Řešení ústavní otázky.Neoabsolutismus, Bachův režim. Správní reformy, hospodářské změny. Zapojení habsburské monarchie do mezinárodních vztahů v 50. letech. Budování občanské společnosti (ústavy 1861, 1867). Vývoj Českých zemí a české společnosti po roce 1848. Dualismus. Česko - německé vztahy, česká politika.Amerika v 19. století - mocenské poměry na kontinentu, osvobozenecký boj proti koloniálním mocnostem, USA a jejich vnitřní vývoj, cesta USA k velmocenskému postavení.Velká Británie v 19. století. Vliv průmyslové revoluce, politický a společenský vývoj. Viktoriánská kultura. Britská diplomacie. Irská otázka.Sjednocení Itálie a jeho mezinárodní souvislosti. Vývoj Itálie do 1. světové války. Sjednocení Německa a jeho mezinárodní souvislosti.Rusko v 19. století - politický, hospodářský a kulturní vývoj, vztahy s ostatními velmocemi.Francie v 19. století. Období restaurace. Červencová monarchie. Rok 1848 ve Francii. Druhé císařství. Třetí republika.Habsburská monarchie v poslední třetině 19. století a na začátku století 20. - vývoj a střetávání politických stran, reformy volebního práva, hospodářský a kulturní vývoj. Rakouská otázka a Evropa. Národnostní spory a jejich (ne)řešení.Pyrenejský poloostrov v 19. století. Karlistické války, republikanismus na Pyrenejském poloostrově. Španělsko a Portugalsko a jejich zámořské državy.Hlavní politické proudy v Evropě 19. století (liberalismus, socialismus, konservativismus, anarchismus, nacionalismus ...). Mezinárodní vztahy 1871 - 1914 - mocenské zájmy, vznik aliancí, cesta k 1. světové válce.Židé v evropské společnosti v 19. století. Antisemitismus, asimilace, sionismus.Evropa a Dálný východ v 19. století. Japonsko a jeho vstup mezi velmoci.První světová válka.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí znalosti o nejdůležitějších událostech, osobnostech a etapách vývoje daného období a schopnost hledat vzájemné souvislosti.

Literatura

HLAVAČKA, M. České země v 19. století (použitelné jako učebnice). Praha, 2014. RAPPORT, M. Evropa devatenáctého století (použitelné jako učebnice). Praha, 2011. FERGUSON, N. Britské impérium. Cesta k modernímu světu. Praha, 2007. URBAN, O. Česká společnost 1848 - 1918. Praha: Svoboda, 1982. ŠEDIVÝ, I. Češi, České země a Velká válka 1914-1918. Praha, 2003. BADE, K. J. Evropa v pohybu. Evropské migrace dvou staletí. Praha: NLN, 2005. FURET, F. Francouzská revoluce I-II. Praha (2. díl 2007), 2004. KŘEN, J. Konfliktní společenství. Praha: Academia, 1990. HROCH, M. Na prahu národní existence. Praha: Mladá fronta, 1999. FERGUSON, N. Nešťastná válka. Praha, 2004. ŠTAIF, J. Obezřetná elita: česká společnost mezi tradicí a revolucí 1830 - 1851. Praha: Dokořán, 2005. SCHULZE, H. Stát a národ v evropských dějinách. Praha: NLN, 2003. HROCH, M. V národním zájmu. Praha, 1999. SCHORSKE, C. E. Vídeň na přelomu století. Brno, 2000.

Požadavky

Přečtení nejméně 15 titulů odborné literatury k dějinám "dlouhého 19. století". Z uvedených 15 titulů musí být alespoň 10 monografií (každá nejméně 100 stran), z toho 5 musí být vybráno ze seznamu doporučené literatury (učebnice - tj. "rozšiřující" knihy autorů Rapporta a Hlavačky - v to nepočítaje), zbytek podle vlastního výběru.Nejvýše 5 titulů z oněch 15 mohou být studie z odborného tisku (každá nejméně 20 stran). Nejméně 1 studie musí být v některém ze světových jazyků a musí pocházet z nabídky studií umístěných mezi materiály ke studiu 19ST. Seznam četby student předloží při zkoušce. Prověření znalosti titulů uvedených v seznamu je součástí zkoušky. Podmínkou připuštění ke zkoušce je zápočet ze semináře k dějinám 19. století (19STS) u oborů, kde je tento seminář povinný.

Garant

doc. PhDr. Tomáš Jiránek, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Jiránek, Ph.D.