Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologické památky I (UHV / ARC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ARC1 - Archeologické památky I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Postavení archeologie v rámci společenských a přírodních věd, výklad základních pojmů.Archeologická pracoviště v České republice, základní literatura a časopisy.Legislativní normy vztahující se k archeologii.Současná česká společnost a její vztah k archeologii, požadavky na archeologii z hlediska státní správy, samosprávy a soukromého sektoru.Starší a střední doba kamenná (stručná charakteristika, chronologické začlenění, významné lokality, náplň jednotlivých kultur, typů, okruhů apod., případná specifikace další odborné literatury).Mladší doba kamenná.Pozdní doba kamenná.Doba bronzová - starší a střední.Doba bronzová - mladší a pozdní.Starší doba železná - halštatská.Mladší doba železná - latén.Doba římská.Pozn. 1Text uvedený v závorce u položky Starší a střední doba kamenná v ZS platí i pro další položky ZS a LS.

Získané způsobilosti

Posluchač získá poznatky o významu archeologie pro poznání vývoje lidské společnosti v obecné, regionální a lokální rovině a o důvodech nutnosti ochrany archeologických památek jako součásti kulturního dědictví.

Literatura

PETRÁŇ, J. (ed.). Dějiny hmotné kultury II/1. Praha, Karolinum, 1995. PETRÁŇ, J. (ed.). Dějiny hmotné kultury II/2. Praha, Karolinum, 1997. PETRÁŃ, J. (ed.). Dějiny hmotné kultury I/1. Praha, SPN, 1985. PETRÁŇ, J. (ed.). Dějiny hmotné kultury I/2. Praha, SPN, 1985. PODBORSKÝ, V. Dějiny pravěku a rané doby dějinné. Brno, Masarykova univerzita, 2006. LÖW, J. - MÍCHAL, I. Krajinný ráz. Kostelec nad Černými lesy, Lesnická práce, 2003. GOJDA, M. Letecká archeologie v Čechách. Praha, 1997. KUNA, M. a kol. Nedestruktivní archeologie. Praha, Academia, 2004. VOKOLEK, V. Počátky osídlení východních Čech. Hradec Králové, Muzeum východních Čech, 1993. PLEINER, R.; RYBOVÁ, A. (ed.). Pravěké dějiny Čech. Praha, Academia, 1978. PODBORSKÝ, V. a kol. Pravěké dějiny Moravy. Brno, Muzejní a vlastivědná společnost, 1993.

Požadavky

Písemné zpracování zadaného tématu z oboru archeologie v rozsahu nejméně 5 stran textu.Přiměřená účast na přednáškách - minimálně 80%.V případě menší účasti na přednáškách ověření znalosti přednesených témat formou ústního pohovoru.

Garant

PhDr. Jan Musil

Vyučující

PhDr. Jan Musil