Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologické památky II (UHV / ARC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ARC2 - Archeologické památky II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Doba stěhování národů.Počátky Slovanů.Velká Morava.Střední Evropa v 10. století.Mladší a pozdní doba hradištní.Rozvoj středověké společnosti ve 13. století, charakteristika, vznik měst a jejich rozvoj, ukázky hmotné kultury.Život ve městech, hmotná kultura 14.-15. století.Středověká vesnice - charakteristika, např. typy vesnic, obydlí, vesnická řemesla, plužina, hmotná kultura atd.Středověká opevněná sídla - hrady, tvrze (charakteristika, základní typy, hmotná kultura).Sídla řeholních domů (kláštery a jejich význam pro osídlení krajiny, postavení v městské komunitě, hmotná kultura).Archeologie novověku 16.-18. století (přínos archeologie pro poznání života společnosti tohoto období, hmotná kultura).Industriální archeologie, experiment v archeologii, letecká archeologie. Ukázka různorodých metod a technik užívaných v současné archeologii.Pozn. 1)Text uvedený v závorce u položky Starší a střední doba kamenná v ZS platí i pro další položky ZS a LSPozn. 2)Podle časových možností uskutečnit na sklonku LS exkurzi do muzea, případně na archeologický výzkum.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se posluchač dokáže zorientovat v základních pojmech archeologie, organizační struktuře oboru v České republice a v platných legislativních normách oboru. Získá základní přehled o pravěkých a historických obdobích z hlediska materiální kultury zaměřený na vývoj v ČR s přesahy do středoevropského prostoru.

Literatura

GOJDA, M. Archeologie krajiny. Praha, Academia, 2000. PETRÁŇ, J. (ed.). Dějiny hmotné kultury II/1. Praha, Karolinum, 1995. PETRÁŇ, J. (ed.). Dějiny hmotné kultury II/2. Praha, Karolinum, 1997. PETRÁŃ, J. (ed.). Dějiny hmotné kultury I/1. Praha, SPN, 1985. PETRÁŇ, J. (ed). Dějiny hmotné kultury I/2. Praha, SPN, 1985. PODBORSKÝ,V. Dějiny pravěku a rané doby dějinné. Brno, Masarykova univerzita, 2006. LÖW, J. - MÍCHAL, I. Krajinný ráz. Kostelec nad Černými lesy, Lesnická práce, 2003. GOJDA, M. Letecká archeologie v Čechách. Praha, AV ČR, 1997. KUNA, M. a kol. Nedestruktivní archeologie. Praha, Academia, 2004. VOKOLEK,V. Počátky osídlení východních Čech. Hradec Králové, Muzeum východních Čech, 1993. PLEINER,R. - RYBOVÁ, A. Pravěké dějiny Čech. Praha, Academia, 1978. PODBORSKÝ, V. a kol. Pravěké dějiny Moravy. Brno, Muzejní a vlastivědná společnost, 1993.

Požadavky

Přiměřená účast na přednáškách - minimálně 80%.Přečtení alespoň dvou publikací s archeologickou tématikou. Při zkoušce musí zkoušený tyto publikace stručně charakterizovat, vystihnout jejich nejdůležitější závěry apod. Znalost přednášené tématiky ověřená formou ústní zkoušky.