Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy archivnictví (UHV / ARCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ARCH - Základy archivnictví, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručné dějiny oboru jako historická východiska současného stavu archívnictví v České republice, struktura současné státní archívní sítě ČR.Historie a vývoj nejdůležitějších archivních fondů v ČRSoučasná archivní legislativa, stručný vývoj po roce 1945, poslední zákon o archivnictví, práva a povinnosti archivů při správě národního archivního dědictvíArchiválie, archívní fond, archívní sbírka, provenienční a pertinenční principSoučasná archivní legislativa, stručný vývoj po roce 1945, poslední zákon o archivnictví, práva a povinnosti archivů při správě národního archivního dědictvíSystémy evidence archiválií, NAD, PevA, BACHSystémy spisové služby - GINIS, eSpisTechnické zabezpečení archivů a spisovenSpisová služba a elektronické dokumentyAktuální problémy archivnictví

Získané způsobilosti

Studenti se budou orientovat ve struktuře archivů, v základní archivní terminologii, legislativě i pomůckách, což jim umožní případnou vlastní badatelskou činnost v jednotlivých archivech.

Literatura

Aby na nic a na nikoho nebylo zapomenuto. K jubileu ústředního archívu českého státu 1954 - 2004. Praha, 2004. HOFFMANNOVÁ, J.; PRAŽÁKOVÁ, J. Biografický slovník archivářů v českých zemích. Praha: Libri, 2003. RAMEŠ, Václav. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů. Praha, 2005. BITTNER, I. a kol. Spisová služba ve státní správě, samosprávě a v podnikatelské sféře. Praha, 2005. BARTOŠ, J. Úvod do archivnictví pro historiky. Olomouc, 1995.

Požadavky

Každý z účastníků semináře přednese krátký referát o některém archiváři působícím mezi léty 1850 - 2000 podle vlastního výběru (pouze formou prezentace v semináři).Každý z účastníků semináře buď zpracuje a předloží v písemné formě recenzi zadané odborné stati, nebo přednese referát o určitém typu archivního fondu v takovém rozsahu a formě, aby se přednesené mohlo stát základem pro diskusi. Tento referát musí obsahovat údaje o uložení archívního fondu, jeho obsahu, typech archiválií, způsobu zpracování, charakteru archívní pomůcky, případně o zpracovatelích.

Garant

doc. PhDr. Marie Macková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Macková, Ph.D.