Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aristokratické rezidence v čes. zemích (UHV / ARIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ARIS - Aristokratické rezidence v čes. zemích, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Aristokracie v raném novověku a její majetková základna.Role sídla v myšlení aristokratů raného novověku.Proměny využívání rezidenční sítě v raném novověku.Aristokracie z českých zemí a její vídeňské sídelní strategie (1620-1740).Aristokratická sídla v metropolích českých zemí.Venkovská sídla české a moravské aristokracie.Vývoj obytné jednotky v raně novověkých aristokratických sídlech.Ústřední reprezentační prostory aristokratických sídel.Prostory věnované reprezentaci, umění a trávení volného času.Duchovní prostory aristokratického sídla.

Získané způsobilosti

Studenti proniknou do šlechtické mentality a pochopí "soutěživost" raně novověké šlechty. Naučí se rozeznávat renesanční a barokní zámky a paláce v Českých zemích.

Literatura

ostatní literatura na. http://khv.upce.cz/kubes/aris.htm. BOURDIEU, P. Sociální prostor a symbolická moc, in: Cahiers du CeFReS, No. 8. Praha, s. 213 - 233, 1995. KROUPA, J. "..alle Heüser als ain Corpus gedachtes unsers Fürstenthums ganz steiff beysamben verbleiben." Dietrichsteinské paláce v českých zemích v 17. a 18. století, Opuscula historiae artium. Studia minora Facultatis philosophicae Universitatis Brunensis F 42, 1998, s. 27-49. BŮŽEK, V.; KRÁL, P. (edd.). Aristokratické rezidence a dvory v raném novověku. České Budějovice (=Opera historica 7)., 1999. KOL. Dějiny českého výtvarného umění II/1. Praha, 1989. KUBEŠ, J. Reprezentační funkce sídel vyšší šlechty z českých zemí (1500-1740), disertační práce FF JU. České Budějovice, 1996. SAMEK, Bohumil (ed.). Sál předků na zámku ve Vranově nad Dyjí. Brno, 2003. POLLEROSS, F. Tradition und Recreation. Die Residenzen der österreichischen Habsburger in der frühen Neuzeit (1490-1780), Majestas 6, s. 91-148. 1998. BŮŽEK, V.; HRDLIČKA, J.; KRÁL, P.; VYBÍRAL, Z. Věk urozených. Šlechta v českých zemích na prahu novověku. Praha - Litomyšl, 2002.

Požadavky

Závěrečný semestrální test s poznávačkou aristokratických sídel.

Garant

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.