Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologický proseminář I (UHV / ARP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ARP1 - Archeologický proseminář I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do studia oboru archeologie.Současný právní rámec ČR, systém věd, vztah k některým mezním disciplínám, interdisciplinární vztahy. Dějiny oboru ze světového i domácího hlediska, vývoj koncepcí, metodických přístupů, klíčové osobnosti.Seznámení s vybranými archeologickými publikacemi/periodiky.Návštěva lokálního archeologického pracoviště.

Získané způsobilosti

Absolventi předmětu získají způsobilost orientovat se v archeologické legislativě, dokumentaci i organizaci práce a stejně tak v odborné literatuře.

Literatura

RENFREW, C., BAHN, P. Archaeology: Theories, Methods and Practice. London, 1991. BUCHVALDEK, M. a kol. Dějiny pravěké Evropy. Praha, 1985. PODBORSKÝ, V. Dějiny pravěku a rané doby dějinné. Brno, 1997. Encyklopédia archeológie. Bratislava, 1986. FARGAN, B. M. In the Beginning. London, 1991. PLEINER, R; RYBOVÁ, A. (eds.). Pravěké dějiny Čech. Praha, 1978. PODBORSKÝ, V. a kol. Pravěké dějiny Moravy. Vlastivěda moravská. Země a lid, nová řada, sv.3. Brno, 1993. HARRIS,E. C. The Principles of Archaeological Stratigraphy. London, 1989. Understanding Archaeological Excavation. London, 1986.

Požadavky

Sepsání výběrové bibliografie v rozsahu strany A4 z odborné archeologické literatury. Úspěšné složení zápočtu. Zápočet je udělen podle výsledků ústního pohovoru, při kterém musí posluchač prokázat znalost odpřednášené látky.

Garant

PhDr. Jan Jílek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Jílek, Ph.D.