Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do pravěku (UHV / ARUP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ARUP - Úvod do pravěku, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zařazení oboru, předmět a cíl zkoumání, metoda.Druhy archeologie (středověká, pravěká, klasická, biblická, experimentální, podvodní, letecká, nedestruktivní, záchranná, behaviorální, krajinná?).Struktura archeologických pracovišť.Dějiny oboru.Multidisciplinární spolupráce, pomocné vědy a přírodní vědy, kladení otázek.Archeologická literatura a její citování.Archeologické databáze.Archeologická terminologie.Archeologický výzkum, jeho účel a průběh - organizace a náležitosti pravěkých výzkumů.Typy archeologických pramenů, jejich třídění a výpovědní hodnota, cesta od objevení po definitivní uložení, hospodaření s archeologickými prameny.Chronologie.Základní vývojové schéma evropského pravěku.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu posluchač získá základní přehled o historii oboru, struktuře oborových pracovišť v ČR, metodách používaných v archeologii a základních chronologické ose českého pravěku.

Literatura

RENFREW, C., BAHN, P. Archaeology: Theories, Methods and Practice. London, 1991. JIRÁŇ, L.; VENCLOVÁ, N. Archeologie pravěkých Čech, sv. 2-4. Praha: Archeologický ústav, 2008. BUCHVALDEK, M, a kol. Dějiny pravěké Evropy. Praha, 1985. PODBORSKÝ, V. Dějiny pravěku a rané doby dějinné. Brno, 1997. KRISTIANSEN, K. Europe before history. Cambridge, 1998. PLEINER, R; RYBOVÁ, A. (eds.). Pravěké dějiny Čech. Praha, 1978. PODBORSKÝ, V. A KOL. Pravěké dějiny Moravy. Brno, 1933.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě přiměřené docházky (75% účast) a zpracování anotace; zkouška je udělena podle výsledků písemného testu.

Garant

PhDr. Jan Jílek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Jílek, Ph.D.