Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česko-německé vztahy v 19.-20. století (UHV / CNVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / CNVZ - Česko-německé vztahy v 19.-20. století, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky smíšeného osídlení českých zemí. Německá kolonisace. Vznik měst. Bretholzova teorie o původu českých Němců. Názory českých historiků. Čeští Němci v pozdním středověku a raném novověku.Přelom 18. a 19. století. Počátky utváření moderních národů. Situace v Rakousku. Kořeny českého národního obrození. Vzestup Čechů v oblasti kulturní, politické a hospodářské.Obranný nacionalismus českých Němců. Zostřování sporů v druhé pol. 19. stol. v rámci utvářející se občanské společnosti v habsburské monarchii.Čeští Němci a vznik Československé republiky. Národnostní politika Československa. Aktivisté a negativisté. Ekonomické souvislosti zhoršování česko - německých vztahů v době světové hospodářské krise. Nástup sudetoněmeckých negativistů, oslabování aktivistů.Druhá polovina 30. let. Posilování vazeb českých Němců na Německo.Mezinárodněpolitické souvislosti vývoje v Československu.Druhá světová válka. Poměry v Protektorátu Čechy a Morava. První úvahy o odsunu. Tzv. Benešovy dekrety.Odsun Němců z Československa. Divoký odsun. Postupimská dohoda. Odsun organisovaný. Výsledky odsunu pro sudetské Němce a pro Československo.Sudetští Němci v druhé polovině 20. století. Sudetoněmecké krajanské sdružení. Ackermann Gemeinde, Seliger Gemeinde, Witiko-Bund a další organisace. Jejich názory na německo - české vztahy. Česko-německá deklarace (rozbor textu).

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí znalosti o historických kořenech soužití obou národů v dané oblasti, sporných otázkách, vzájemném soupeření i o společných zájmech, získají přehled o pramenech a literatuře k tematu a schopnost nezaujatě hodnotit všechny související otázky.

Literatura

KURAL, V. Češi, Němci a mnichovská křižovatka. Praha: Karolinum, 2002. TÝŽ. Konflikt místo společenství? Češi a Němci v československém státě 1918-1938. Praha: ÚMV, 1993. KŘEN, J. Konfliktní společenství. Češi, Němci 1780-1918. Praha: Academia, 1990. Týž:. Místo společenství konflikt! Češi a Němci ve Velkoněmecké říši a cesta k odsunu 1938-1945. Praha: ÚMV, 1994. HILF, R. Němci a Češi. Praga Media News, 1998. JAKSCH, W. Cesta Evropy do Postupimi. ISE Praha, 2000. Češi, Němci, odsun. Diskuse nezávislých historiků. Praha : Academia, 1990. Dokumente zur Austreibung der Sudetendeutschen. München, 1951. DEJMEK, J.; KUKLÍK, J.; NĚMĚČEK, J. Kauza tzv. Benešovy dekrety: Historické kořeny a souvislosti. Tři české hlasy v diskusi. Praha : HÚ AV ČR, 1999. Konfliktní společenství, katastrofa a uvolnění. (Společná česko-německá komise historiků.). Praha: ÚMV, 1996. COHEN, G. B. Němci v Praze 1861-1914. Praha : Karolinum, 2000. . Ed. J. Křen a E. Broklová. Obraz Němců, Rakouska a Německa v české společnosti 19. a 20. století. Praha : Karolinum, 1998. ČELOVSKÝ, B. So oder so. Řešení české otázky podle německých dokumentů 1933-1945. Ostrava: Sfinga, 1995. HAHNOVÁ, E. Sudetoněmecký problém: obtížné loučení s minulostí. Ústí nad Labem : Albis International, 1999. BRÜGEL, J. W. Tschechen und Deutsche 1918-1938. München, 1967.

Požadavky

Vypracování recense (nejméně 3 NS) na jednu odbornou historickou knihu zabývající se otázkou česko - německých vztahů.

Garant

doc. PhDr. Tomáš Jiránek, Ph.D.