Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny kancelářské a archivní služby (UHV / DEKAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DEKAR - Dějiny kancelářské a archivní služby, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vznik a vývoj kancelářské služby na našem území s nutným přihlédnutím k vývoji evropskému a s akcentem na novodobou situaci.Staré registratury.Úřednictvo ve střední Evropě jako socioprofesní skupina společnosti a její proměny v čase.Počátky a vývoj archívní služby jako součást práce novodobých kancelářských systémů.Stručný přehled vývoje archívní služby na našem území s nutnými středoevropskými, případně širšími, vazbami.

Získané způsobilosti

Na základě poznání takto vzniklých kořenů by měl student pochopit současnou situaci v oboru a příslušné aktuálně platné principy.

Literatura

KOLLMANN, J. Dějiny ústředního archívu českého státu. Praha: Archivní správa MV ČR, 1992. ŠAMBERGER, Z. Studie k dějinám československého archivnictví. Praha: Národní archív, 2005. Z dějin Státního ústředního archívu v Praze a jeho předchůdců. Praha, 1995. 155 let archivnictví v českých zemích. Brno, Moravský zemský archív, 1995. HOFFMANNOVÁ, J.; PRAŽÁKOVÁ, J. Biografický slovník archivářů českých zemí. Praha: Libri, 2003. ŠPIRITOVÁ, A. Slovník představitelů státní správy v Čechách 1850 - 1918. Praha: Státní ústřední archív, 1993. VOŠAHLÍKOVÁ, P. Von Amts wegen. K. k. Beamte erzählen. Vídeň: Böhlau, 1998. Aby na nikoho a na nic nebylo zapomenuto. Praha: Národní archív, 2004. MEGNER, K. Beamte. (Wirtschafts- und sozialgeschichtliche Aspekte des k. k. Beamtentums.). Vídeň: Verl. der Oesterr. Akad. der Wissenschaften, 1986. MARTÍNEK, M. K problému struktury státního úřednictva v Čechách na počátku 20. století. In: Sborník historický 21, s. 75 - 117. Praha: Academia, 1974. MACEK, J.; ŽÁČEK, V. Krajská správa v českých zemích a její archivní fondy. Praha, 1958. MACEK, J.; BRZOBOHATÝ, J. Spisová manipulace nacistické okupační správy - zásady a vývoj. Sborník archívních prací. Praha, 1965. MACKOVÁ, M. Úřednictvo venkovských okresů v Čechách 1850 - 1914. Ústí nad Labem: Albis international, 2001.

Požadavky

Složení zkoušky podle zkušebního řádu univerzity.účast 80%

Garant

Mgr. Helena Pochobradská, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena Pochobradská, Ph.D.