Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Knižní médium v dějinách (UHV / DEKK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DEKK - Knižní médium v dějinách, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Interpretace a nadinterpretace: úvod do problematiky.Knižní média v dějinách (sondy do problematiky formy, funkce a významu):Pamflety a letáky v raně novověké Evropě a jejich poselství.Metafora v barokní slovesnosti.Emblematika, historický vývoj, formy a významy.Plakáty a jejich poselství ad.

Získané způsobilosti

Prohloubení znalostí posluchače v problematice historie knižního média, jeho různých proměnných podob a funkcí v kulturně-sociálním a společenském kontextu od starověku až po polovinu 20. století.

Literatura

CALVINO, I. Americké přednášky. Šest poznámek pro příští tisíciletí. Praha: Prostor, 1999. MANGUEL, A. Dějiny čtení. Praha, 2007. Ernst CURTIUS. Evropská literatura a latinský středověk. Praha, 1998. KONEČNÝ, L. Mezi textem a obrazem. Miscellanea z historie emblematiky. Praha: Národní knihovna, 2002. BARTHES, R. Mytologie. Praha: Dokořán, 2004. Eco, U. Od stromu k labyrintu. Historické studie o znaku a interpretace. Praha, 2012. SLAVICKÁ, M.; FIALA, J. (eds.). Vilém Flusser. Moc obrazu. Výtvarné umění č. 3-4, 1996. 1996. GOMBRICH, E. H. Vizuální obraz a jeho místo v komunikaci, in: Iluminae VII, 1995, č. 3 (19), s. 49-71. 1995.

Požadavky

Zpracování a prezentace samostatně vypracované práce (eseje) na zadané téma. Ústní pohovor při kterém student prokáže schopnost kritického myšlení a znalost četby doporučené literatury (nejméně 5 titulů /knihy, časopisecké stati/ mimo slovníková kompendia.

Garant

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.